Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo ili Brašančevo

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo ili Brašančevo

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, pučko Brašančevo, značajan je katolički blagdan. Slavi se u prvi četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan

Na svetkovinu Tijelova nadbiskup đakovačko-osječki monsinjor Đuro Hranić predvodit će u katedrali - bazilici svetog Petra u Đakovu večernje misno slavlje u 18 sati i 30 minuta nakon kojega će krenuti Tijelovska procesija. Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, monsinjor Marin Srakić predvodit će u konkatedrali svetog Petra i Pavla u Osijeku večernje misno slavlje u 18 sati i 30 minuta nakon kojega će poći Tijelovska procesija oko crkve, sa četiri postaje. Blagdanska misna slavlja u osječkoj konkatedrali bit će u 6 i 30; 8 i 30; 10 te 11 sati i 30 minuta.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

 

Donjogradska procesija Jurić