Svijeće za Vukovar

Svijeće za Vukovar

Kako bi odali počast svim poginulim braniteljima i građanima Vukovara danas se svijeće pale u Vukovarskim ulicama diljem Hrvatske.

Paljenjem više od 8 tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku učenici iz 34 osječke osnovne i srednje škole ali su počast Vukovaru - gradu heroju. Svijeće su postavljene od raskrižja s Radićevom do Zelenog polja, a učenici dviju škola svijeće su zapalili i podno zida "Osijek - nepokoreni grad".

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred Spomenika hrvatskom domobranu. Župan Šišljagić je tom prilikom izjavio kako Osijek najbolje razumije tragediju i bol kroz koju su prošli Vukovarci, jer je u Domovinskom ratu i sam pretrpio velika razaranja i ljudske žrtve. Gradonačelnik Vrkić je rekao kako večerašnje svijeće gore kao svjetlo sjećanja na teške dane kroz koje su prošli Vukovarci, ali i kao svijetlo nade da se takva strahota više nikada neće dogoditi.
_mg_6561.jpg_mg_6536.jpg

Na brojnim prozorima osječkih domova večeras gore svijeće za Vukovar, a tako će biti i sutra kada Osječani tradicionalno na taj način odaju počast gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata.

Svijeće su u Vukovaru, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke'. 
Kod zavjetne kapelice na vukovarskoj obilaznici molitvu za poginule i nestale molit će župnik vukovarske župe Kraljice mučenika Mato Martinković, a u krugu vukovarske bolnice svijeće će zapaliti i molitvu predvoditi mladi grada Vukovara.

U Zagrebu se i ove godine svijeće pale u Aveniji grada Vukovara s istom porukom "I reći ću vam samo još jednu stvar - zapamtite Vukovar.

  vukovar-svijece.jpg