Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka

"Ukloniti stigmu i razbiti mitove o raku" tema je ovododišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka koji se obilježava 4. veljače.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. veljače, kako bi se podigla svijest o raku, njegovoj prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja.U razvijenim zemljama rak je drugi najčešći uzrok smrti, odmah iza bolesti cirkulacijskog sustava. Prema statistikama, ljudi najčešće oboljevaju od raka pluća, zatim dojke, debelog crijeva, želuca i prostate. Rizični čimbenici za rak, uz obiteljsku anamnezu i genetičku predispoziciju su nezdrav način života (pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina odnosno debljina), zračenje (UV zrake ili ionizirajuće zračenje), profesionalna ekspozicija (npr. azbestu) ili izloženost karcinogenima u okolišu, potom neke infekcije  (npr. HB, HPV, H. pylori, HIV), lijekovi, neodgovorno spolno ponašanje, imunodeficijencija, psihološki čimbenici itd.Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetski dan borbe protiv raka te daje potporu Međunarodnoj uniji protiv raka kako bi se podigla svijest o malignim oboljenjima, promicali načini prevencije, dijagnosticiranja i liječenja te povećala kvaliteta života oboljelih. To je prigoda za podizanje općeg znanja o raku i razbijanju mitova o njemu. Cilj javnozdravstvenih kampanja jest doći do što većeg broja građana, motivirati ih na aktivno sudjelovanje u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja te ih potaknuti na preventivne preglede. Usvajanjem zdravih životnih navika uz zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanja nepoželjne tjelesne težine i ostalih čimbenika rizika može se izbjeći od 30-40% malignih oboljenja. Ujedno se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti smrtnost od raka. Tako se ranim otkrivanjem raka smanjuje smrtnost za 25- 30% od raka dojke, 15% od raka debelog crijeva i čak 80 % od raka vrata maternice.

myths.jpg

"Srušimo mitove“:
Mit : Rak je samo zdravstveni problem
Rak nije samo zdravstveni problem. Ima velik utjecaj na društveni i gospodarski razvoj. Rak je i uzrok i posljedica siromaštva i negativno utječe na sposobnost obitelji u ostvarivanju prihoda, a s visokim troškovima liječenja gura ih u još dublje siromaštvo. Istovremeno, siromaštvo,nemogućnost pristupa obrazovanju i zdravstvu povećava rizik osobe u obolijevanju i smrti od raka.
Mit : Rak je bolest bogatih, razvijenih zemalja i starijih ljudi
Rak se javlja se u svim dobnim i društvenim skupinama, pri čemu zemlje u razvoju nose nerazmjeran teret bolesti. Učinkovite mjere sprečavanja, otkrivanja i liječenja moraju biti dostupne svima na pravedan način i to kao dio programa za kontrolu raka dostupnom svakom pojedincu pod jednakim uvjetima. Uostalom, pravo na zdravlje je temeljno ljudsko pravo a u Hrvatskoj i ustavna kategorija.
Mit : Rak je smrtna presuda
Mnoge vrste raka koje su se nekada smatrale smrtnom presudom,danas se mogu izliječiti odnosno pretvoriti u kroničnu bolest uz zadovoljavajuću kvalitetu života. Otkrivanje raka u ranoj fazi značajno smanjuje smrtnost. Dokaz za to su zemlje koje više godina provode programe u ranog otkrivanja raka (dojke, vrata maternice, debelog crijeva,prostate) u kojima je došlo do smanjenja smrtnosti od 25-30%.
Mit : Rak je moja sudbina
Pravilnom prehranom, redovitim kretanjem, smanjenjem prekomjerne tjelesne mase i posebno nepušenjem može se prevenirati do jedne trećine najčešćih oblika raka. Uspješno provedenekampanje protiv pušenja su to pokazale.
Zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj se provode nacionalni programi ranog otkrivanja raka (dojke, debelog crijeva i vrata maternice) koji su svima jednako dostupni stoga Zavod za javno zdravstvo Republike Hrvatske poziva građane da se odazovu na pozive za rano otkrivanje raka kada ih prime na svoju adresu.wcd_banner.jpg