Svjetski dan ptica selica u Kopačkom ritu

Svjetski dan ptica selica u Kopačkom ritu

Foto: pixabay.com

Svjetski dan ptica selica proslavite u Parku prirode Kopački rit, pozivaju iz te javne ustanove i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, koji organiziraju zajednički teren. Okupljanje je u subotu 12. svibnja u 8 sati na Prijemnom centru kod Kopačeva.

Nakon toga kreće se u šetnju nasipom gdje vas očekuju brojne selice uz ribnjake Podunavlja i posebni zoološki rezervat. Sve potrebne informacije mogu se dobiti na telefonski broj 095 909 87 53.
Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Ljudske aktivnosti, osobito uništavanje močvarnih staništa npr. isušivanjem i prenamjenom u poljoprivredno zemljište te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova ugrožavaju uspjeh selidbe ptica. 
svjetski-dan-ptica-selica.jpg
Na svojim dugim putovanjima ptice selice se suočavaju s nizom problema – od vremenskih neprilika do raznih prepreka koje im stvara čovjek gradeći visoke nebodere, postavljajući dalekovode, antene i vjetroelektrane. Mnoge stradavaju i od oružja. Upravo potaknut podatkom da iznad Libanona svake godine bude ubijeno više od dva milijuna ptica, prošle godine Stjepan Vokić, čovjek koji već više od četvrt stoljeća brine o Malenoj i Klepetanu, uputio emotivni apel libanonskom predsjedniku Michelu Aounu, tražeći da spriječi ubijanje ptica selica iznad te zemlje. U širenju Vokićeve poruke sudjelovali su svi libanonski mediji, kako bi ona stigla do predsjednika i rezultat nije izostao. Postignut je dogovor da će se nadzirati aktivnost lovaca, a Vlada u Beirutu je dala dodatnu garanciju da će najstrože kažnjavati prekršitelje – sve one koji budu ilegalno pucali po rodama koje migriraju preko njihove države.
limosa_lapponica_ar.jpgTema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica je "Ujedinimo glas za očuvanje ptica", a novost je da će se osim u svibnju, brojne akcije i apeli za očuvanje ptica selica provoditi i druge subote u listopadu. Velike se migracije ptica događaju upravo u proljeće i u jesen, no seoba se događa svih dana u godini.
Na kraju i podatak da je zahvaljujući sofisticiranim načinima praćenja ptica zabilježeno da je 2007. godine zabilježena najveća prijeđena udaljenost – jedna uporna riđa muljača (Limosa lapponica) bez zaustavljanja preletjela je 11.500 kilometara dug put od Aljaske do Novog Zelanda.