Svjetski dan ptica selica

Svjetski  dan   ptica   selica

Osječki Zoološki vrt, uz pomoć studenata Odjela biologije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u petak, 10. svibnja obilježava Svjetski dan ptica selica. Ove godine tema je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje".

Tako će i Zoološki vrt u Osijeku od 9 do 13 sati naglasak staviti naglasak na utjecaj plastičnog onečišćenja na ptice selice i njihova staništa. "Želimo pojasniti našim posjetiteljima kako je plastika, s godišnjom proizvodnjom većom od 300 milijuna tona, jedan od najraširenijih materijala na svijetu. Procjenjuje se da godišnje oko 8 milijuna tona plastičnog otpada uđe u svjetske oceane, a plastika se ne raspada jednostavno. Razbijena u male čestice – vodom, sunčevom svjetlošću i vjetrom, često dovodi do smrtnih slučajeva kod divljih životinja. Studenti će stajati na nekoliko lokacija po vrtu za svojim štandovima i tumačiti posjetiteljima zanimljivosti o pticama selicama, posebno o zagađenju plastikom. U edukacijskoj će se učionici održati predavanje jednoj grupi osnovnoškolaca s početkom u 9 sati, a oko 9,30 planiran je obilazak vrta. Potvrđen je i dolazak dvojice sokolara iz Slavonskog Broda sa svojim pitomim jastrebom i sokolom, što će posjetiteljima sigurno biti zanimljivo", najavljuje Vjeran Marijašević iz osječkog Unikoma.
Konvencija o migracijskim vrstama (CMS), Sporazum između Afro-Europe i Azije (AEWA) i Okoliš za Ameriku (EFTA) udružili su snage kako bi ojačali globalno priznanje i uvažavanje ptica selica te od 2006. godine dva puta godišnje obilježavaju Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) – svakog drugog vikenda u svibnju, te svakog drugog vikenda u listopadu, kada su migracije prema jugu. Cilj obilježavanja Svjetskog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica.
wmbd.jpg