Svjetski dan šećerne bolesti: "Žene i dijabetes"

Svjetski dan šećerne bolesti: "Žene i dijabetes" Svjetski dan šećerne bolesti: "Žene i dijabetes"

Foto: Stjepan Filipović

Svjetski dan šećerne bolesti se obilježava devetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Ovogodišnja je tema „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“, a po prvi će puta u plavoj boji zasvijetliti i osječki Pješački most.

Klub mladih osoba oboljelih od dijabetesa Dianet u suradnji s Društvom za zaštitu od dijabetesa Osijek odlučio je dodati grad Osijek na svjetsku kartu gradova koji svijetle za dijabetes. Tako će u plavoj boji- boji dijabetesa biti osvijetljen osječki Pješački most. Akcija "Plavi most za dijabetes" započet će u 17 sati i 30minuta a uz plavo svijetlo snimit će se i milenijska fotografija svih sudionika.
Istom prigodom u Ljekarni Tripolski u Kanižlićevoj ulici u 17 sati održat će se tematska predavanja: nutricinionistica Darija Kajtar, govorit će o temi "Prehrana i dijabetes", a predavanje naslovljeno "Povezanost dijabetesa s kardiovaskularnim bolestima", održat će Tibor Santo iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Svim ženama sa šećernom bolesti je potrebno osigurati pravodobno i dostupno liječenje i obrazovanje kako bi se smanjili štetni učinci bolesti.

Činjenice o šećernoj bolesti:

U svijetu od šećerne bolesti boluje 199 milijuna žena, od toga su dvije od pet u reproduktivnoj dobi, njih više od 60 milijuna.
Šećerna bolesti je deveti uzrok smrti žena (2,1 milijuna godišnje).
Žene sa šećernom bolesti imaju 10 puta veći rizik od razvoja akutne koronarne bolesti.
Procjenjuje se da je 16 posto trudnica (oko 21 milijun) protekle godine imalo gestacijski dijabetes: prema predviđanjima će polovica njih razviti dijabetes u narednih pet do deset godina.
50 % slučajeva hiperglikemije u trudnoći su imale žene mlađe od 30 godina
70 % šećerne bolesti tipa 2 se može spriječiti prihvaćanjem zdravih stilova života
70 % preuranjenih smrti odraslih je povezano sa štetnim navikama razvijenim tijekom adolescencije
Izvor: www.idf.org

Utvrđeno je da žene kao majke imaju velik utjecaj na zdravstveno stanje svoje djece i u odraslom razdoblju. Majke koje imaju veći utjecaj na raspolaganje obiteljskim sredstvima više odvajaju za zdravlje, prehranu i obrazovanje. Majke su čuvarice zdravlja svoje obitelji i djece te se ove godine Svjetski dan šećerne bolesti posebno posvećuje njima.

Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost
U svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 415 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2040. godine bolovati 642 milijuna. Prema registru CroDiab, u Hrvatskoj je 2016. godine zabilježeno 284 185 osoba sa šećernom bolešću, a pretpostavlja se da preko 40 % slučajeva nije ni dijagnosticirano.

Prioritet prevencije šećerne bolesti bi, posebice za razvijene zemlje, trebalo biti promicanje tjelesne aktivnosti djevojaka u pubertetu te općenito obrazovanje žena i djevojaka koje mogu najviše utjecati na prevenciju šećerne bolesti tipa 2 kod budućih generacija razvijanjem zdravih prehrambenih navika svoje djece te poticanjem djece na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

/ službene stranice HZZJZ/

Ivan Klanac