Svjetski dan stanovanja u Osijeku

Svjetski dan stanovanja u Osijeku

Udruženje stanara grada Osijeka obilježava danas Svjetski dan stanovanja. Gradsku će upravu i javnost informirati o potrebi kontinuiranog djelovanja Udruženja, projektima i problemima stanovanja na koje ukazuju građani, a program nastavljaju sljedećeg tjedna na Osječkom jesenskom sajmu.

Ujedinjeni narodi proglasili su prvi ponedjeljak u listopadu Svjetskim danom stanovanja (The Habitat Day). Toga se dana u cijelom svijetu na razne načine pokušava skrenuti pažnja javnosti na činjenicu da mnogobrojne obitelji i pojedinci nemaju riješen problem stanovanja na trajan i siguran način, te da se stanari sukobljavaju s mnogobrojnim problemima objektivne i subjektivne prirode. Pojam stanovanja možemo promatrati kao osiguranje prostora koji gradimo, kupujemo, otplaćujemo i kao takvo se tretira predmetom stambene politike grada ili države. S druge strane, stanovanje možemo promatrati kao prostor u kojem živimo, obitavamo - ono je zapravo dio procesa izgradnje pojedinca, kućanstva, dio društva u cjelini, na koji trebamo i možemo utjecati.

"Stanovanje sa sobom nosi i mnoge probleme. Udruženje stanara grada Osijeka usmjereno je na rješavanje tih problema, nastalih iz često narušenih odnosa između susjeda, suvlasnika, predstavnika stanara, upravitelja zgrade. Na tom cilju djeluju i europske asocijacije kao što je ENHR - European Network for Hausing Research - Europska mreža za razvoj stanovanja i EFL – European Federation for Living , kojima je osnovni cilj – unapređenje i razvoj kućnih zajednica kao i pronalaženje kvalitetnijih pristupa u kućnim zajednicama. Nakon kadrovskog upotpunjavanja uključit ćemo se u rad ovih foruma. U namjeri da se što više približimo građanima, osigurali smo kontakte i komunikaciju putem naše Web stranice, u tijeku je aktivacija Facebook stranice, a sudjelovat ćemo i na Jesenjem osječkom sajmu. U proljeće planiramo u suradnji sa tvrtkom Osječki sajam organizirati - sajam stanovanja. Sve su to projekti koji su usmjereni na edukaciju stanara, vlasnika stanova, kuća, podstanara o kvaliteti i kulturi stanovanja, toleranciji, kooperativnosti, poštovanju i zajedništvu, ali i na savjetovanje članova o aktualnim problemima vezanim uz - energetsku učinkovitost, otpad, reciklažu, uređenje doma, ekologiju, promjenu zakonskih propisa i slično. Udruženje stanara grada Osijeka čini znatne napore da osigura mlade suradnike, volontere, koji bi sudjelovali u realizaciji zacrtanih projekata i na taj način utjecali na razvoj kulture stanovanja u gradu Osijeku", kaže se u priopćenju kojim se osječko Udruženje obratilo građanima.