Svjetski Dan zdravlja u Osijeku

Svjetski Dan zdravlja u Osijeku Svjetski Dan zdravlja u Osijeku
foto T. Čizmadija foto T. Čizmadija
foto T. Čizmadija foto T. Čizmadija
foto T. Čizmadija foto T. Čizmadija
foto T. Čizmadija foto T. Čizmadija

foto T. Čizmadija

U povodu Svjetskog dana zdravlja u Osijeku je, u ulicama zatvorenima za promet, Jägerovoj i Školskoj održana manifestacija „Dan zdravlja 2018.“ Na brojnim štandovima građani su se mogli upoznati s preventivnim programima za očuvanje zdravlja.

Brojne humanitarne, sportske udruge, udruge osnovane radi zdravstvenih potreba, Crveni križ, predstavnici osječkog Doma zdravlja, umirovljeničke udruge i brojni drugi sudionici postavili su svoje štandove duž Jägerove i Školske ulice. Članovi udruga i društava na štandovima su informirali građane o potrebi očuvanja zdravlja, zdravoj prehrani i potrebi stalne fizičke aktivnosti.

"U povijesti je Osijek uživao u blagodetima šetnje. Bio je tako projektiran. Još 2010 smo s tim počeli. "Zdravo urbano planiranje i življenje" bio je prvi slogan. Inače slogan Svjetske zdravstvene organizacije je - univerzalna zdravstvena pokrivenost, stoga je i ovo pravo mjesto koje se naslanja na slogan. Ako si zdrav pronaći ćeš mjesta gdje ćeš vježbati i očuvati svoje zdravlje, a ako si bolestan ovo je opet pravo mjesto za savjet. Hrvatski zavod za javno zdravstvo kreće u projekt - Hodanjem do zdravlja. Pomoći će nam mladi kineziolozi. Moramo više paziti na svoje zdravlje pa pozivam da nam se što više građana pridruži kako bi živjeli zdravo!" - poručio je doktor Nikola Kraljik jedan od osnivača te manifestacije.

Građane su s pozornice zabavljali i korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici „JA kao i TI“ te korisnici Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u suradnji s glazbenim sastavom AMOS s posebnim programom pjesama koji su bili pozdravljeni burnim pljeskom. Zajednica športskih udruga grada Osijeka predstavila je dio programa sportskih udruga klubova koji djeluju u Osijeku. Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavilo je svoje aktivnosti uz prezentaciju pružanja prve pomoći, mjerenje krvnog tlaka te mjerenje razine šećera u krvi. Svoje su programe predstavljali i savjete davali, predstavniici Zavoda za javno zdravstvo Osječko baranjske županije, Gradske liga protiv raka, Kluba žena liječenih na dojci Mammae, Centara za nestalu i zlostavljanu djecu, Udruga za borbu protiv ovisnosti "Ne ovisnost" Osijek i zadruge Neos, Klub 60+, predstavnici Udruge za promicanje kvalitete života starijih osoba te članovi brojnih drugih udruga. Kao i svaki puta do sada GSSR „Sport za sve“ Osijek organizirao je prvu ovogodišnju biciklijadu s ciljem promoviranja ekološki prihvatljivog načina zdravog prijevoza.

Gradonačelnik Ivan Vrkić, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš