Tarda – festival glazbe, ruha i hrane

Tarda – festival glazbe, ruha i hrane

U perivoju dvorca Esterhazy u Dardi u petak i subotu, 19. i 20. srpnja održava se četvrti po redu Festival Tarda – festival glazbe, ruha i hrane. Bit će tu Bujrum sajam, merak zona, dobra glazba.. .

tarda-torba.jpgOkupit će brojne organizacije i inicijative s područja Baranje, Osijeka i Zagreba kako bi posjetiteljima kroz različite aktivnosti, na suvremeni način, dočarali jedno povijesno razdoblje vezano uz 16. stoljeće, vladavinu Osmanskog carstva i priču koja govori o izgradnji čuvenog Sulejmanovog mosta.
Dnevni program festivala započinje u 16 sati, kada će se paralelno održavati – sajam, desetak kreativnih radionica, edukativna predavanja, izložbe, predstave, ponuda turskih jela i kahve, vožnje kočijom i čamcima…za svakoga po nešto. Večernji program, koji počinje od 21, u petak, 19. srpnja obilježit će bend Neki novi klinci (Balašević tribute bend), a u subotu, 20. srpnja nastupit će sevdah diva – Hanka Paldum.
"Ovo nije još jedan povijesni festival koji će upriličiti bitke, borbe i osvajanja, ovaj festival priča o nasljeđu koje nam je ostalo nakon tih vremena, ali kroz elemente glazbe, ruha i hrane koja se nedvojbeno zadržala u domovima i kuhinjama Baranje i Osijeka. Konceptualno, festival je zamišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetitelja", ističu organizatori iz Udruge za ruralni turizam Đola. Festival financijski omogućuju Turska Agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) i Općina Darda.
"Na festivalu vas očekuje Bujrum sajam proizvoda OPG-ova Baranje, suvenira i rukotvorina, vina malih vinarija, ali i antikviteta. Ponuda iz turske kuhinje neće vas ostavit gladnima, a merak zone tu su da se u njima odmorite i opustite. Dok njegujete nepce promatrajte vaše najmlađe koji se zabavljaju dok sjeckaju, rezbare, bojaju ili samo plešu na jednoj od desetak kreativnih radionica koje će se održavati oba dana, a možete im se i vi pridružiti u nekoj od njih. Svakako obiđite i edukativne radionice koje će se održati u turskom šatoru i prostoru dvorca, a pogledajte i izložbe fotografija koje će biti postavljene duž perivoja. Provozajte se kočijom i čamcima, osvježite se u Gazda Lukinoj krčmi, pogledajte predstavu i skečeve osmišljene po storytelling i living history modelima, a u predvečerje oba dana uživajte u sevdahu i drugim evergreen pjesmama", stoji u pozivnici za Tarda Festival.
tarda-svi-vani.jpg