Tjedan Gradskog muzeja Požega

Tjedan Gradskog muzeja  Požega

Foto: Gradski muzej Požega

Gradski muzej Požega u tjednu od 3. do 8. prosinca, u kojem ulazi u godinu obilježavanja 95. obljetnice osnivanja, pripremio je niz radionica, izložaba, skupova i drugih manifestacija, a bit će predstavljen i novi vizualni identitet muzeja.

U Muzeju će biti organizirane čak tri radionice uz aktualnu izložbu Drava Art Biennale koja problematizira vodu kao javno dobro i čiji je cilj stvaranje odgovornijeg i boljeg društva. U ponedjeljak 3. prosinca tjedan počinje s besplatnim vodstvom za građanstvo kroz izložbu u 19 sati nakon čega će se održati radionica "Štedimo vodu – napravimo eko čašu". "Kakva je to eko čaša? To je čaša koja štedi novac, vrijeme i vodu, a smanjuje zagađenje okoliša. U izradi čaše će pomoći nastavnica likovne kulture Sanja Mišić.
drava-art-biennale-pozega-slike.jpgEkologiju i umjetnost povezuje i mlada umjetnica Kristina Pongrac iz Čakovca koja će o tom problemu promišljati s požeškim učenicima u utorak, 4. prosinca na radionici Dravski mozaik", objašnjava muzejska pedagoginja Ljiljana Marić. Mulitmedijalna umjetnica Kristina Marić iz Osijeka održat će u četvrtak, 6. prosinca edukativno-kreativnu video radionicu na kojoj će djeca interakcijom više umjetničkih disciplina zajedničkim radom istražiti pitanja o vodi kroz trodimenzionalno oblikovanje te pokretne slike.
U srijedu 5. prosinca u 18 sati dr. sc. Hrvoje Potrebica predstavit će najnovije rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetima oko Kaptola, a moći će se i pogledati materijal koji je stigao s restauracije. "Ovo je predavanje i svojevrsna najava međunarodnog znanstvenog skupa "Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu)" koji će se održati u petak i subotu, 7. i 8. prosinca u požeškoj Gimnaziji Požega", izjavila je ravnateljica Mirela Pavličić Hein te dodala da će Muzej u četvrtak, 6. prosinca imati štand sa svojim publikacijama i suvenirima u pješačkoj zoni gdje će građane počastiti s toplim čajem i gojtanima. Kako bi se dodatno naglasila važnost ove kulturne ustanove, kaže Pavličić Hein, izrađen je novi vizualni identitet – djelo mladog požeškog dizajnera Antonija Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba. Gradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine.
Novi kalendar Muzeja predstavit će vrlo vrijednu Zbirku fotografija koje prikazuju nekadašnje Požežane u raznim svakodnevnim i nesvakidašnjim situacijama, događajima i prostorima. "Ovim kalendarom pravimo svojevrstan uvod u izložbu fotografija koju ćemo otvoriti 8. ožujka 2019., a koja je posvećena Ceciliji Wollner, prvoj požeškoj fotografkinji koja je prije 120 godina otvorila prvi foto atelje u Požegi", najavila je kustosica povijesti Ivana Domanović.
Tijekom cijelog tjedna, a posebno u subotu, 8. prosinca u sklopu turističke ture po gradu koju organizira Turistička zajednica grada Požege, građani će moći besplatno razgledati izložbu.
muzej-pozega-tjedan.jpg