Tjedan mozga: "Strah, sigurnost i uzori"

Tjedan mozga: "Strah, sigurnost i uzori"

fotografija iz pozivnice organizatora

Ove godine Tjedan mozga (16. -22. ožujaka) odvija se u posebnim okolnostima, ali organizatori su odlučili ipak svima priuštiti dobru zabavu. Tema 19. Tjedna mozga je aktualna – strah, sigurnost i uzori. Predavanja su se preselila na youtube pa ih sada svi imaju priliku pogledati.

Linkovi ovogodišnjih predavanja snimljena u posebnim okolnostima:

https://youtu.be/pes7_I3IZKA
https://youtu.be/R5ZVibDqGdo
https://youtu.be/OsYbbDjzBFU
https://youtu.be/pMoGA9CZzP0
https://youtu.be/RxG1N34nnes
https://youtu.be/Qv77El-bwD4
https://youtu.be/jLOlLYID9HU
https://youtu.be/uqd6q3fS030
https://youtu.be/hs2ZFLJ5Ah4
https://youtu.be/nKl7d5PgipM
https://youtu.be/c1qOvxjdfT8
https://youtu.be/Dw24FVDckek
https://youtu.be/Jwq0TcP5E4A
https://youtu.be/kJdpNrfWNC8
https://youtu.be/1TGy-_u2R-Y
https://youtu.be/wUNjAk27ZvU
https://youtu.be/A5pwT7jPhiU

 

Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 16. do 22. ožujka 2020. godine, devetnaesti puta u Hrvatskoj organiziraju Tjedan mozga, kampanju u svijetu poznatu kao Brain Awareness Week. U organizaciji im se pridružuju sastavnice Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima. 

Osječani ne odustaju od Tjedna mozga

Organizatori Tjedna mozga u Osijeku ne odustaju od manifestacije iako su svi fakulteti zatvoreni te postoji preporuka o ograničenju okuipljanja u zatvorenim prostorima. Otvaraju virtualnu učionicu na svoj YouTube kanalu, a prenosimo njihovu objavu s Facebooka:
„Virus koji ometa respiratorne funkcije omeo je naša nastojanja da vas izvučemo iz klasičnih učionica, ali nas neće spriječiti u nakani da vam priuštimo nezaboravan tjedan ispunjen stjecanjem novih znanja i vještina. U našem rasporedu mijenjamo mjesto događanja i pozivamo vas da nas pratite na Youtube kanalu . Ovogodišnja tema tjedna mozga je ‘Strah, sigurnost i uzori’ pa na ovaj način uklanjamo strah da ćete neko događanje propustiti. Sigurni smo da ćete se dobro zabaviti i nudimo vam nezaboravne uzore koje ima smisla slijediti – kao što je to naš legendarni predavač prof. Predrag Pale i popularni osječki pedijatar dr. Igor Berecki.
Od ponedjeljka, 16.03., vidimo se u virtualnoj učionici:
https://www.youtube.com/channel/UC8TQyK2deeCrT66Ylogsg5w/%E2%80%A6
🧠Ovogodišnji Tjedan mozga smo odlučili obilježiti bez obzira na sve prepreke i izvanredne okolnosti te ćemo to napraviti na najodgovorniji mogući način - snimanjem video predavanja na svježem zraku!
☀️Zbog zatvaranja svih fakulteta i preporuka o ograničenju okupljanja u zatvorenim prostorima, predavanja ćemo snimati u parku kampusa. Ovim putem molimo sve predavače da dođu ispred Odjela za biologiju u 13:00h (zbog dnevnog svjetla) po danima iz "starog" rasporeda. Budući da će se snimanje održati na otvorenom, nećemo biti u mogućnosti istovremeno projicirati prezentacije, ali ćemo ih učitati na Google disk kako bi svi imali pristup vašim vrijedno pripremljenim radovima. Zbog izmijenjenih okolnosti, moći ćete svoja predavanja produljiti na 10 min.
🏠Oni koji se trenutno nalaze u (samo)izolaciji, snimit će svoje video uratke od kuće i uploadati nam ih na disk.
👻Kako su naše ovogodišnje teme Strah, Sigurnost i Uzori, nismo zaboravili ni vas koji imate strah od kamera. Ukoliko je to jedini razlog zbog kojeg niste u mogućnosti održati svoje predavanje, slobodno nam se javite u inbox gdje ćemo vam dati sve daljnje upute i opcije.

Tjedan mozga je inicijativa Dana Alliance for Brain Initiative kojoj je svrha podizanje svijesti o funkcijama i važnosti mozga u svim sferama života čovjeka, a na MEFOS - U se održava od 2003. godine. Priredba svake godine donosi sadržaje za posjeitelje svih generacija, od djece vrtićke dobi pa sve do njihovih baka i djedova, bez obzira na stupanj obrazovanja ili posla kojeg obavljaju svaki dan – a to i jest cilj ove manifestacije – popularizirati neuroznanost s njezinim srodnim granama (psihologija, psihijatrija, neurologija, neuroekonomija..) među svim Osječanima.