Tjedan svemira u Osijeku

Tjedan svemira u Osijeku

Svjetski tjedan svemira se obilježava u cijelom svijetu od 4. do 10. listopada, a ove godine tema mu je „SPACE: Guiding your way“. Manifestaciju vodi UN-ov Ured za miroljubivo korištenje svemira u suradnji s asocijacijom World Space Week (WSWA), a prvi puta im se pridružio Centar tehničke kulture Osijek.

Uz tjedan se vezuju dva datuma: 4. listopada 1957. lansiran je prvi satelit Sputnik, a 10. listopada 1967. potpisana je Povelja o miroljubivom korištenju svemira.

U izlog Turističke zajednice Grada Osijeka postavljena je maketa „Kolonizacija Marsa“, rad polaznika Centra tehničke kulture Osijek, skupine Maketrastvo/graditeljstvo. Održano je i predavanje „Život u orbiti – ISS“. Predavač Goran Nikolašević (WSWA) zainteresirane je sudionike virtualno poveo u orbitu, na ISS postaju i odgovorio na mnoga pitanja.
foto-1.jpgDom tehnike u subotu je vrvio polaznicima i gostima koji su došli na Dan otvorenih vrata Centra tehničke kulture, koji je organiziran u sklopu 8. Tjedna cjeloživotnog učenja, ali i na otvorenje izložaba „Život na Marsu“ (radovi sudionika natječaja za učenike osnovnih škola) te „Čovjek i svemir“ (fotografije NASA-e). Izložba fotografija u Domu tehnike ostaje do kraja listopada, dok izložba učeničkih radova seli 10. listopada u Portanovu.

Evo i popisa nagrađenih radova s natječaja „Život na Marsu“:

Maketa

Osnovna škola Fran Krste Frankopana, Osijek

Dora Mink, Elvira Horvat, Larisa Jurić i Iva Jakić, učenice 5 razreda

Likovni rad

Osnovna škola Fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci

Matea Lenić, učenica 6. razreda

Literarni rad

Osnovna škola Matija Gubec, Jarmina - "Život Na Marsu" Aurelija Matić, učenica 8. razreda

Posebna nagrada Portanove

Osnovna škola Matija Gubec, Piškorevci (autori makete su učenici Lorena Nerovčić, Nora Galić, Rebeka Spajić i David Dudaš)
foto-3.jpg