Tradicija - vodenica i kruh

Tradicija -  vodenica  i  kruh

Lions Club Gea Osijek u suradnji s Obrtničkom školom Osijek i Udrugom Vodenica u petak, 17. svibnja od 17 sati na vodenici na Dravi ispričat će priču o kruhu .

"Cilj nam je upoznati vas s učenicima i profesorima Obrtničke škole Osijek i promovirati strukovna zanimanja pekar i stolar. U Obrtničkoj školi u Osijeku učenici se obrazuju za razna strukovna zanimanja i svoju kreativnost vrijednim rukama pretaču u maštovite predmete, frizure, fotografije ili pekarske proizvode. Učenička zadruga Kreativne ruke, osnovana u školi, proizvodi razne predmete koje ćete imati priliku vidjeti, naručiti, nagraditi ovom prigodom na vodenici", ističe predsjednica LC Gea Valerija Vuković Kondža.
Pekarstvo i kruh spominju se prvi put od 4-6 tisuća godina prije nove ere u Egiptu, gdje su pronađene prve žitarice preteče današnje pšenice i zobi. Zrnje žitarica Egipćani su prvo konzumirali sirove, zatim ih počeli pržiti, a nakon dužeg perioda i drobiti zrnje te dodavati vodu i konzumirati kao kašu. U kasnijem periodu tako pripremljenu kašu sušili su na suncu, što predstavlja i prvi kruh, koji je bio beskvasni. Sve svoje vještine i znanja o pripremi kruha Egipćani su prenijeli starim Grcima i Rimljanima. Rimljani obogaćuju kruh dodajući mu razne začine. Prve pekarske peći pronađene su u starom Rimu i staroj Grčkoj.
Devetnaesto stoljeće predstavlja prekretnicu u prehrani stanovništva, jer dolazi do masovne proizvodnje bijelog brašna. Dvadeseto stoljeće donosi nove sorte pšenice, čija su odlika veći prinosi, ali slabija kvaliteta brašna, a time i pekarskih proizvoda. Dvadeseto stoljeće iznjedrilo je i odgovor na ovaj problem u vidu aditiva, koji su skratili tehnološki proces proizvodnje i poboljšali svojstva pekarskih proizvoda. Današnjica predstavlja prijelomni trenutak, kada se zbog mnogih suvremenih bolesti i načina života, u mnogim segmentima života, pa tako i u prehrani okrećemo i vraćamo prošlosti, prirodi, jednostavnosti i tradiciji.
Brašno od cjelovitog zrna dobiveno mljevenjem pšenice kamenom na vodenici, savršeno očuvanih nutritivnih svojstava – Kvasac, sol i voda.
"Kruh u priči koja ne može biti jednostavnija, prirodnija i okrenuta više ka prošlosti. Tradiciju ćemo uz ovako pripremljen kruh prizvati uz malo masti, pekmeza i langošica, ali i uz pomoć tradicijskog materijala drva, od kojeg su vrijedne ruke učenika načinile prekrasne predmete", najavljuje Vuković Kondža.
vodenica-gea.jpg