Tradicionalno ukrašavanje pisanica u Belom Manastiru

Tradicionalno ukrašavanje pisanica u Belom Manastiru Tradicionalno ukrašavanje pisanica u Belom Manastiru

Treću godinu za redom u organizaciji Turističke zajednice Baranje započelo je održavanje Uskrsnog programa namijenjenog prije svega najmlađima .

Vrtićarci i školarci u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine s posebnim su zanimanjem pratili kako se na tradicionalan način bojaju pisanice koje su ukrašavane na način kako su to radile naše bake, lukom, ciklom, travom, voskom, korom drveta i slično. „Riječ je o jedinstvenoj prilici čime želimo očuvati bogatu baranjsku baštinu i običaje. Upravo je to bio razlog što smo okupili za ovu priliku brojne udruge, kako bi pokazali našim najmlađima, jer na mladima svijet ostaje,” pojašnjava Jasmina Doboš iz turističke zajednice Baranje.

57166088_373359130185400_4415468178356830208_n.jpgNa radionici su sudjelovali učenici Oš Dr. Franje Tuđmana, zajedno s posebnim odjelima uz pomoć lokalnih udruga žena, pod budnim okom ostalih sudionika: Udruge umirovljenika Beli Manastir, SUŽ Dukat, Udruge Tanc Kotlina, Matice umirovljenika Grada Belog Manastira, Mrava znalaca, Anđe Đunđe i OPG-a Bošnjak.
„Ovo je samo početak, budući da nas u subotu očekuje još jedan događaj na Trgu Slobode od 10 sati. Predviđen je za djecu, uz proljetni sajam za nešto starije. Tom prilikom pozivam sve ljude s područja grada ali i šire da dođu, vide naše običaje i tradiciju, ali i da se ugodno osjećaju u Belom Manastiru”, ističe zamjenik gradonačelnika Goran Hes.