"Traminac je naš ljubimac!"

"Traminac  je  naš  ljubimac!" "Traminac  je  naš  ljubimac!"
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Svoje festivale u našoj zemlji imaju malvazija, škrlet, pušipel i graševina, a ubuduće će na način koji dolikuje toj sorti biti promoviran i traminac. Hrvatska će, naime, biti među rijetkim zemljama u svijetu sa svojim "Festivalom traminca".

Pod nazivom "Traminac je naš ljubimac" prvi će se put održati 14. i 15. lipnja u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu, a brojne zanimljivosti vezane uz festival na konferenciji za novinstvo u Osijeku otkrili su organizatori – Vinko Ručević koji je pokrenuo i festival WineOS te Željko Garmaz, autor bloga i knjiga "Vinske priče".

Na Festivalu traminca moći će se kušati traminci iz više od 70 vinarija iz Hrvatske i svijeta, a među njima su i neki koji su osvajali titulu International Trophy na Decanteru ili, pak, 100 bodova od velikog Roberta Parkera. Jedan je od njih Domaine Paul Ginglinger iz Eguisheima pored Colmara, dobitnik nekoliko najvećih Decanterovih priznanja posljednjih godina (dva Regional Trophyja i International Trophy!) za najbolji svjetski traminac. Vlasnik vinarije, Michel Ginglinger, 13. generacija vinara iz te vinarije, osobno će doći i održati predavanje o Alzasu, kao o jednom od najboljih svjetskih vinskih regija.

Na velikom masterclassu, koji će biti središnji događaj prvog dana događanja u Starom podrumu, Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, raščlanit će najbolje hrvatske tramince i usporediti ih s tramincima iz četiri berbe iz alzaške vinarije Domaine Weinbach.

Radovan Šuman iz Slovenije održat će predavanje o biodinamici u vinogradarstvu, Danilo Steyer, također iz Slovenije, pričat će o tramincima kao baznom vinu za proizvodnju pjenušaca, dok će poznati slovenski vinski pisac kroz presjek najboljih primjera te sorte u Sloveniji prikazati koliko se traminac dobro udomaćio u toj zemlji.

Iz pečuškog Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo donijet će nekoliko sorata koje su nastale od traminca i bit će predstavljeni kao potomci te sorte koji su sve traženiji u svjetskim vinogorjima.

Slavko Kalazić će svojom „vertikalom“, tramincima od 2007. do 2017. godine, pokazati koliko je i Baranja izvanredan terroir za proizvodnju te sorte.

A Iločki podrumi, bez kojih ovaj Festival teško da bi mogao i biti organiziran, pokazat će koliko je iločko vinogorje ponajbolje na svijetu za proizvodnju traminca. Iločki podrumi proizvode, kao jedini u svijetu, čak osam različitih vrsta vina od traminca!

O svojim iskustvima s proizvodnjom traminca pričat će iz Vinarije Nećak iz Petrovca na Mlavi, kao jedini u toj regiji koji su se uopće odvažili na proizvodnju traminca.

U Iloku će svoje tramince osobno predstaviti i Dražen Zečić, poznati pjevač i zabavljač iz Splita, koji već nekoliko godina proizvodi traminac iz svog vinograda u Kutjevu.

Festival će obilježiti i Gala večera za koju je meni osmislio Tom Gretić. Organizatori ju najavljuju kao gastronomski spektakl sljubljivanja hrane i traminca i veliki povratak bivšeg Masterchefa u Hrvatsku.

 

Festival traminca

Traminac je naš ljubimac“

14. lipnja 2019.

11-19 sati

Stari podrum Iločkih podruma

Cijena: 350,00 kuna

11,00 - Prof.dr.sc. Bernard Kozina – Uvodna riječ o sorti traminac;

11,10 - Dr. Ivana Alpeza – Rasprostranjenost traminca u Hrvatskoj;

11,20 - Institut za vinarstvo iz Pečuha – Inovativni potomci

traminca, gosti László Hevér i Zoltán Győrffy;

VINA:

PTE SZBKI Jázmin 2018

PTE SZBKI Sylver 2018

PTE SZBKI Jázmin 2017

PTE SZBKI Borsmenta 2017

11,50 - Vinarija Nećak – Zašto smo posadili traminac gdje ga nitko

nije htio? – gost Stefan Nećak;

VINA:

Traminac 2018

Traminac 2017

12,10 – Domaine Paul Ginglinger – Alzas, raj za tr

Gewurztraminer Pfersigberg 2001.

12,40 - Ivan Enjingi – Kako sam dobio traminac od 20 posto

alkohola;

VINA:

Mirisavi traminac 2004

12,50 - Stjepan Karalić – Ledena berba koja je spasila Papu;

VINA:

Ledena berba 2009

13,00 - Iločki podrumi – Horizontalno kušanje sedam traminaca

različitih stilova iz jedne vinarije;

VINA:

Traminac odabrano vino

Traminac vrhunsko vino

Traminac kasna berba

Traminac izborna berba

Traminac izborna berba bobica

Traminac izborna berba prosušenih bobica

Traminac ledena berba

14-15 sati - Stanka za ručak

15,00 - Danilo Steyer – Traminac kao baza za pjenušce;

VINA:

Steyer Vaneja, dišeća penina suho

Steyer Vaneja, dišeća penina, popolnoma suho

15,30 - Bruno Gaberšek – Slovenija, zemlja traminaca;

VINA:

Traminec - Radgonske gorice

Traminec G – Ptujska klet (Pullus)

Traminec – Sturm

Traminec Haloze - Gross

16,00 - Radovan Šuman – Moj život u harmoniji s prirodom;

VINA:

Sun Drops

16,30 - Slavko Kalazić – vertikalno kušanje traminaca iz Baranje;

VINA:

Traminac 2007

Traminac 2009

Traminac 2012

Traminac 2015

Traminac 2017

17,00 - Ivan Barbić MW – Hrvatski traminci VS Domaine Weinbach;

VINA:

Domaine Weinbach, Cuvée Theo 2018

Domaine Weinbach, Cuvée Theo 2013

Domaine Weinbach, Cuvée Theo 2009

Domaine Weinbach, Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2009

Trdenić, Gewurztraminer 2017

Josić, Traminac 2018

Enjingi, Traminac mirisavi 2009

Apostol, Traminac 2017

Kalazić, Traminac 2017

Bolfan, Tingo

Tomac, Amfora

Iločki podrumi, Traminac Principovac

PZ Trs, Traminac 2017

Sever, Traminac Izborna berba prosušenih bobica 2015sušenih bobica 2015

Rajaković, Traminac 2017, suho

Bodren, Traminac Izborna berba prosusušenih bobica 2015

 

 

VELIČANSTENI POVRATAK

ili

KAKO JE TRAMINAC ORASPOLOŽIO MRGUDA TOMA i VRATIO GA U HRVATSKU

Ilok, Principovac, 14.6.2019. - 20,00 sati

Cijena: 400,00 kuna

Pjenušac dobrodošlice

Ivan Čobanković

Pate od guščje jetre

Pečene marelice u medu

Brioche sa čvarcima

Traminac vrhunsko vino 2017, Iločki podrumi

Traminac 2017, Vinarija Josić

Rižoto od ječma i krvavice

Zelena jabuka, hren

Tostirani lješnjaci

Traminac, izborna berba 2009, Vinarija Enjingi

Traminac 2015, Vinarija Ćasić

Smuđ u smeđem maslacu

Ragu od kulena i paprike

Krema od kukuruza

Traminac, Izborna berba 2017, Slavko Kalazić

Traminac, Personal Collection, 2017, Suza Baranje (Kolar)

Vratina od crne slavonske svinje

Paljeni poriluk, pečena jabuka

Krema od krumpira, umak od smrčaka

Traminac Principovac 2015, Iločki podrumi

Traminac, Izborna berba, 2016, PZ Trs

Kobler od breskve

Krema od gorgonzole

Traminac ledena berba 2009, Misna vina

Traminac izborna berba bobica 2016, Iločki podrumi

Traminka - rakija od traminca

OPG Barbarić

 

/iz priopćenja organizatora Festivala traminca/