Trg slobode: Spomen na branitelje

Trg slobode: Spomen na branitelje

fotografije Ksenija Zelenić

U povodu blagdana Svih Svetih ispred spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata na osječkom Trgu slobode danas su položeni vijenci i upaljene svijeće. Vijence su položila izaslanstva ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, udruge proizašle iz Domovinskog rata te Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

svisveti-polaganje-vijenaca-2014-by-ksenija.jpg

Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin izjavio je kako se ovom prigodom prisjećamo hrvatskih branitelja, koji su dali život u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i svih drugih žrtava Domovinskog rata, bez kojih ne bi bilo niti slobodne Hrvatske u današnjim granicama. Predsjednik županijske organizacije Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Darko Nađ izjavio je novinarima kako se na ovaj blagdan prisjećamo ljudi koji su najzaslužniji za stvaranje neovisne hrvatske države te svih koji su kroz povijest učinili nešto dobro za Hrvatsku.

svisveti-polaganje-vijenaca-2014-by-ksenija3.jpg

"Trenutak je možda malo čudan, jer dok mi polažemo vijence, naši prijatelji 100-postotni ratni vojni invalidi pokušavaju se izboriti za prava koja im po zakonu pripadaju, ali se ne primjenjuju", kazao je Nađ.Ustvrdio je kako javnost treba biti svjesna da hrvatski branitelji, pogotovo 100-postotni invalidi 1. skupine, ne traže nikakva materijalna prava, već da ih se što prije prima na liječenje kako bi svoj iznimno težak život ipak za neko vrijeme mogli produžiti i biti sa svojim obiteljima.