Tribina o ugradnji dizala u višestambene zgrade

Tribina o ugradnji dizala u višestambene zgrade

S. Hrelja i Ž. Manenica, fotografija Amoreta Bajto

Mogućnosti ugradnje dizala u višestambene zgrade uz sufinanciranje sredstvima iz europskih fondova - bila je tema otvorene tribine održane danas u Osijeku .

Po riječima  europarlamentarke Biljane Borzan, saborskog zastupnika Silvana Hrelje i predsjednika Koordinacijskog odbora društava HP i HT umrovljenika Hrvatske Želimira Manenice sredstva fondova Europske unije za takvu namjenu postoje, no ne postoji i inicijativa da se ona pokrenu. Osječki je skup, kao i skupovi u drugim gradovima, inicijativa za izradu takvog projekta, a predložak bi bila studija Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika o zgradama i stanarima kojima je gotovo neophodna ugradnja liftova.

Europska komisija je najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 80 posto troškova, kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture skrbi za starije osobe. Europska unija ubuduće neće financirati izgradnju domova za umirovljenike i starije osobe ni u jednoj zemlji članici EU, jer je preporučeno da ove osobe trebaju ostati u svojim stanovima što je moguće dulje uz pružanje odgovarajuće neformalne skrbi. Treba uzeti u obzir i činjenicu kako d anas imamo 30.000 umirovljenika u Gradu Osijeku, a njih preko 2.000 čeka mjesto u domu i to od 5-7 godina. Na području grada Osijeka ima oko 800 zgrada od 4-7 katova koje nemaju dizala. Neke zgrade imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života naših sugrađana kako starijih, tako i osoba s invaliditetom te obitelji s malom djecom. Ugradnja bi imala i pozitivne učinke na rad službi koje pružaju usluge građanima (vatrogasci, hitna pomoć, crveni križ, udruge). Pozitivni učinci bi bili i kroz zapošljavanje u procesu ugradnje, održavanja, servisiranja, a znatno bi se povećala vrijednost stana.

"U Hrvatskoj postoji 16.804 stambenih građevina sa 4 i više etaža, bez dizala. Postoji Odluka Komisije EU iz prosinca 2016., po kojoj su suglasni sa korištenjem sredstava iz OP Konkurentnost i kohezija, za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine, čime se doprinosi poboljšanju stambene infrastrukture, mobilnosti građana i provođenje smjernica EU za prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici, iz studenog 2012. godine", ističe Manenica, a kako se čini da sredstva neće biti iskorištena, odlučili su u suradnji s HSU pokrenuti peticiju kojom bi građani ukazali Vladi na potrebu realizacije takvog projekta. "Zahtijevamo od Vlade RH putem peticije, što je jedno od temeljnih prava građana EU, da u izmjene OP Konkurentnost i kohezija fondova EU, koje su u izradi, obvezno unese i iznos od 536 miliona eura za sufinanciranje 85% troškova gradnje dizala, za najmanje 13.500 dizala u višeetažne stambene objekte u RH i objavi poziv-natječaj s isključivim ciljem ugradnje dizala u navede stambene građevine", kaže Silvano Hrelja.

 Peticija se može potpisati do kraja travnja.

 

Tribina dizala u zgrade