Trima zemljama nedostaje novac za uništavanje komaraca

Trima zemljama nedostaje novac za uništavanje komaraca

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Beču da Hrvatskoj, Srbiji i BiH nedostaje sredstava za zaprašivanje komaraca na poplavljenim područjima i pozvala Europsku uniju da pomogne nabaviti ih kako bi se spriječila pojava bolesti.

Potpredsjednica vlade nadalje je istaknula da regiji teško pogođenoj katastrofalnim poplavama trebaju klimatizirani kontejneri za smještaj ljudi, aparati za isušivanje poplavljenih kuća, električni agregati i poljske bolnice.
Sada nastupa drugo razdoblje kada slike više nisu na ekranima i kada interes, solidarnost i suosjećanje polako nestaju, rekla je Pusić novinarima na konferenciji o Zapadnom Balkanu. Zato je važno u drugoj fazi imati vrlo definiranu institucionalnu pomoć. Važno je da se s dobre volje, pozitivnog stava prijeđe i na vrlo konkretnu pomoć, istaknula je šefica hrvatske diploamcije.
Hrvatska, Srbija i BiH dogovorile su se oko zaprašivanja ukupno 100.000 hektara poplavljenog područja, ali nedostaje sredstava za zaprašivanje koje su očekivale od EU-a. Sada radimo na tome da nam države članice pomognu da probamo negdje naći to sredstvo, rekla je Pusić i dodala da se na Hrvatsku odnosi 18.000, na Srbiju 40.000, a na BiH 48.000 hektara poplavljenog područja.
Konferencija o Zapadnom Balkanu 1914.-2014. u bečkom dvorcu Hofburg bavi se proširenjem EU-a, gospodarskom situacijom u državama regije i njihovom europskom perspektivom.