"Troja na putu" stigla i do Osijeka

"Troja na putu" stigla i do Osijeka

Arheološki muzej u Zagrebu i Turski kulturni centar Yunus Emre putujuću izložbu fotografija "Troja na putu" dovodi u Osijek. Postavljena je u Arheološkom muzeju, a otvaranje je u utorak, 13. studenog u 18 sati.

Kroz niz fotografija publika će se upoznati s legendom o Trojanskom ratu, pričom o pronalasku slavnoga drevnog grada i arheološkim nalazima koji objašnjavaju poznate mitove.
Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. godinom Troje kako bi se obilježila 20. godišnjica njezinog uvrštavanja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a uz Osijek ovu putujuću izložbu razgledala je ili će tek razgledati i publika u Zagrebu, Korčuli, Zadru, Puli, Rijeci i Karlovcu.
Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja u Troadi, Troja je stoljećima imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, Troja je postigla besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.
"Iskoristite ovu priliku da pobliže upoznate Troju kroz izložbu fotografija koja vam donosi legendu o Trojanskom ratu, priču o pronalasku slavnog drevnog grada, arheološke nalaze koji bacaju svjetlo na mitove koje svi poznajemo te na nasljeđe samog lokaliteta", poručuju organizatori.
troj-arheoloski.jpg