Turistička ponuda za slijepe i slabovidne

Turistička ponuda za slijepe i slabovidne Turistička ponuda za slijepe i slabovidne
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

U sklopu projekta "VISITUS - obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe" organiziraju se promotivne ture kojima se predstavljaju mapirane turističke točke u općini Erdut, Osječko-baranjskoj županiji i Srbiji.

Riječ je o projektu kojim bi se - zahvaljujući primjeni suvremenih rješenja i ICT tehnologije - ljepote erdutskog kraja približile slijepim i slabovidnim osobama. Cilj projekta VISITUS je stvoriti preduvjete za razvoj turizma u ciljanom prekograničnom području kroz diverzifikaciju turističke ponude slijepim i slabovidnim osobama, dok je očekivani rezultat projekta nova turistička ponuda prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Projekt "VISITUS - obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe", sufinancira se iz prekograničnog programa "Interreg IPA CBC Croatia - Serbia" i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Nositelj projekta je grad Sombor uz partnere - Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, a ukupna vrijednost projekta 353.048,15 eura.

Do sada su se u sklopu projekta provele aktivnosti koje uključuju sastanke sa udrugama slijepih i slabovidih osoba i turističkim zajednicama i agencijama, s ciljem prilagodbe programa turističke ponude ciljanoj skupini turista. Izrađen je dokument mapiranja turističke ponude - plan posjeta sa 28 odabranih turističkih točaka u općini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji, a kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju promo tura za slijepe i slabovidne osobe, projektni tim Općine Erdut je održao specijalizirane treninge za turističke djelatnike te je nabavljena oprema za slijepe i slabovidne osobe, mobilni telefoni, tableti i ultrasonični štapovi koji će biti podijeljeni ciljanoj skupini projekta. Na spomenutoj konferenciji za medije predstavljeni su specijalizirani turistički alati za slijepe i slabovidne osobe.

img_20181217_095325.jpg Specijalizirani turistički alati obuhvaćaju četiri digitalno senzorske ploče - tonske info pultove koji su postavljeni na četiri lokacije u općini Erdut - Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju, u blizini Erdutske kule u Erdutu, etno kući u Bijelom Brdu i u Centru za posjetitelje - TICA u Aljmašu. Svaki info pult obuhvaća taktilnu kartu Osječko - baranjske županije, uključujući i općinu Erdut te je implementirano 28 turističkih točaka objedinjenih u gastro - kulturnu rutu sa senzorima, automatskim uključivanjem s govornim uputama i mikro-prekidačima koji se aktiviraju na dodir i pružaju glasovne informacije. Karte sadržavaju legendu u kombinaciji s latiničnim i Braillevim pismom s govornim uputama na četiri jezika - hrvatski, srpski, engleski i mađarski.

Mobilna aplikacija, namijenjena slijepim i slabovidnim osobama sadrži bazu podataka gastro - kulturnih ruta koje uključuju 28 odabranih turističkih i kulturno-povijesnih točaka područja Osječko-baranjske županije i Općine Erdut. Namijenjena korisnicima pametnih telefona prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama te je programirana tako da oponaša turističkog vodiča. Aplikacija vrlo točno precizira udaljenost znamenitosti od korisnika kojem daje prijedloge što posjetiti te ih usmjerava prema odabranim lokacijama, a korisnik putem aplikacije ima mogućnost na četiri jezika dobiti informacije o svakoj znamenitosti neke turističke destinacije.

Kako bi se olakšalo korištenje navedenih alata, korisnicima je na raspolaganju i priručnik na Brailleovom pismu koji sadrži taktilnu kartu Osječko - baranjske županije te upute za korištenje specijaliziranih alata - tonskog info pulta i mobilne aplikacije - GPS navigacijskog sustava.

Kako bi se slijepim i slabovidnim osobama predstavile mapirane turističke točke u općini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji te kreirani specijalizirani alati putem kojih će te osobe „doživjeti" turističku ponudu, planirane su i dvije promo ture koje će se u okviru projekta održati 17. i 18. prosinca 2018. godine u Aljmašu, Dalju i Apatinu te 20. i 21. prosinca 2018. godine u PP Kopački Rit, Erdutu i Somboru. U promo turama će sudjelovati 100 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih pratitelja iz Hrvatske i Srbije.