Turistički razgled uz dan međunarodnog priznanja RH

Turistički razgled uz dan međunarodnog priznanja RH

Foto: Grad Osijek

Osječki se turistički vodiči priključuju akciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske - u nedjelju, 12. siječnja od 12 do 14 sati organizira turistički obilazak Gornjeg grada uz obilazak lokacija povezanih s Domovinskim ratom i putem prema međunarodnom priznanju Hrvatske.

Cijela akcija održava se pod sloganom "Upoznaj svoju zemlju - turistički razgled uz dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske". Polazak u 12 sati ispred turističkog info-centra TZ grada Osijeka, Županijska ulica 2.
Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) u nedjelju organizira besplatne razglede u 45 gradova u povodu oblježavanja Dana međunarodnog priznanja RH 15. siječnja, te poziva građane da iskoriste priliku i doznaju nešto što možda još ne znaju o mjestima u kojima žive.
Republika Hrvatska međunarodno je priznata 15. siječnja 1992. gosdine, a tim povodom i ove godine, treću za redom, vodiči organiziraju besplatne razglede gradova za građanstvo na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.
"Zna se dogoditi da razgledi traju i dulje od sat i pol, jer se pokazalo da građane puno toga zanima. Tako se primjerice u Osijeku prve godine okupilo oko 200 ljudi, na veliko iznenađenje vodiča, a slično se nastavilo i druge godine i u drugim gradovima", kaže predsjednica ZDTVH-a KristinaNuić Prka.
U velikim gradovima poput Splita i Zagreba u akciji sudjeluje deset do 15 vodiča s manjim grupama građana. Ne idu svi istim rutama, ali se svi dobro zabave, a dosta ih kaže da su doznali nešto što nisu znali o gradovima u kojima žive. "To je upravo naš cilj: približiti građanima, a ne samo turistima znano i neznano o gradovima i Hrvatskoj. Ove godine imamo i jači cilj - usred predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a dodatno pokazati koliko smo, iako mala ipak iznimno bogata zemlja povijesne i kulturne baštine", poručuje Nuić Prka. Dodaje da su vodiči obrazovani i vole svoju zemlju te je kao takvi mogu i najbolje predstaviti i prikazati detalje turistima, bolje nego stranci kojima se to zadnjih godina omogućava po Hrvatskoj i bez edukacije. "Stoga ovime želimo ukazati na tu situaciju te da vodiče u Hrvatskoj smeta inzistiranje Europske komisije da se vodičima iz zemalja EU-a omogući vođenje po drugim zemljama, i posebice zaštićenim lokacijama", kaže predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.
Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske osnovana je 2005. i okuplja 19 udruga turističkih vodiča iz svih regija Hrvatske.