Tvrtko Jakovina o raspadu KuK i Hrvatima 1918.

Tvrtko Jakovina o raspadu KuK i Hrvatima 1918.

Foto: Dulist.hr

"Sve je to bio doživljaj pun straha i očaja – Hrvati 1918. i kraj KuK Monarhije" predavanje je koje će u četvrtak, 10. svibnja u Studijskoj čitaonici osječkog GISK-a održati Tvrtko Jakovina, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Početak je u 13 sati.

Predavanje su u povodu 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata (1918.-2018.) organizirali Austrijski kulturni forum Zagreb i Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek
Predavanje će biti popraćeno ambijentalnom izložbom "Nemirno zatišje pred buru", koja će biti postavljena u svečanoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Riječ je o putujućoj izložbi o vremenu prije 1914. godine. Autori su kustosi Manfred Thumberger i Stefan Kutzenberger. U središtu pozornosti izložbe, autora Manfreda Thumbergera i Stefana Kutzenbergera, jest "ukazivanje na kulturno-znanstvenu dimenziju burnoga vremena oko 1914. i značenje toga vremena za početak moderne". Vrijeme prije Prvoga svjetskog rata često se prikazuje kao 'burno zatišje pred oluju'. No unatoč tome proširenom mišljenju, Austrija je u ono vrijeme proživjela fazu posebnoga procvata na području umjetnosti, književnosti, glazbe i znanosti: Sigmund Freud istražuje kako podsvijest upravlja našim životima, žene se počinju emancipirati, glazba napušta fundamentalnu harmoniju, dok se slikarstvo oslobađa konkretnosti.