U Arheološkom muzeju u Osijeku otvoren WineOS

U Arheološkom muzeju u Osijeku otvoren WineOS U Arheološkom muzeju u Osijeku otvoren WineOS
Na otvorenju WIne-OS-a Na otvorenju WIne-OS-a

U staroj baroknoj Tvrđi drugu se godinu zaredom održava WineOS. Riječ je o dvodnevnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja koji je okupio šezdesetak izlagača i prilika je vinarima za kvalitetniju prezentaciju ponude te novosti u proizvodnji.

Na WineOS-u su se okupili najvažniji vinari s istoka Hrvatske, a svoje proizvode predstavljaju i vinari iz susjednih država – sedam iz Mađarske, pet iz Srbije i jedan iz Bosne i Hercegovine. Tu su i mali proizvođači tradicijskih prehrambenih proizvoda i delicija – sireva, suhomesnatih proizvoda te vrhunskih čokolada i pralina. 
„Riječ je o regionalnom festivalu, a svaka regija traži neko slično sajamsko rješenje koje će joj pomoći u funkcioniranju na vinogradarsko-vinarskom tržištu Europske unije“, objašnjava predsjednik Udruge „Graševina Croatica“ Vlado Krauthaker. 
„Ovakve su priredbe prigoda ne samo za degustaciju vrhunskih vina iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske, već i za promociju kontinentalnog turizma, jer se ovdje proizvode iznimno kvalitetna vina i autohtoni prehrambeni proizvodi koji imaju potencijal za plasman i na europsko tržište“, istaknuo je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Otvarajući WineOs osječki je gradonačelnik Ivan Vrkić rekao kako se na ovome području proizvode vrhunska vina, a o tome, putem ovakvih manifestacija, treba upoznati širu javnost kako bi proizvođači od toga imali koristi. "Zahvalan sam proizvođačima koji proizvode sjajna vina, jedino još preostaje da nas nauče kako da uživamo u njima i pijemo bez posljedica", našalio se Vrkić.
„Za vinare, novinare i posjetitelje organizirane su radionice s različitim temama – od aroma i osobina crnih vina Podunavlja, preko maceriranih vina, povijesti vina, predstavljanja određenih sorti, vinarstva u digitalnom dobu i suvremenog upravljanja vinogradima i podrumima sve do utjecaja drveta na arome te samostalnog kupažiranja vina", kaže glavni organizator WineOS-a Vinko Ručević.
Već i prije službenog otvorenja udruga Kutjevačkih vinara kao jedan od suorganizatora predstavila je markicu kvalitete kutjevačkog vinogorja. Tako žele brendirati graševinu kao najzastupljeniju sortu kutjevačkog vinogorja. "Markica je jamac da je to kvaliteta puno veća od one koju za potvrdu visoke kvalitete traži Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Mi smo dobrovoljno sami sebi pooštrili kriterije kako bi kupac dobio ono što je doista vrhunsko", pojašnjava Tomislav Božičević iz udruge kutjevačkih vinara.
I doista, vinski će stručnjaci i somelijeri potvrditi da je iz godine raste kakvoća hrvatskih vina. Dopredsjednik hrvatskog somelijer kluba Franjo Francem: "Gostu koji dođe u ovaj kraj treba pokazati prirodna bogatstva koja ovdje imamo, ali to upakirati kao jedinstven proizvod-gastronomiju i vina i zabavu koja ide iza toga."
A upravo to organizacijom različitih manifestacija ovakvoga tipa čine zajedničkim snagama Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.
WineOS je za sve posjetitelje otvoren večeras do 22 i sutra od 14 do 22 sata.

WineOS