U Bošnjacima otkriven spomen križ ubijenima i nestalima u tri rata

U Bošnjacima otkriven spomen križ ubijenima i nestalima u tri rata U Bošnjacima otkriven spomen križ ubijenima i nestalima u tri rata

fotografije: HRT/mvp

U Prvom svjetskom ratu poginulo je ili nestalo 105 mještana Bošnjaka, u Drugom svjetskom ratu 569, a u Domovinskom ratu 14 Bošnjačana – istaknuto je na svečanosti na kojoj je bio i ministar obrane Mario Banožić. Članovima obitelji poginulih i nestalih iz Domovinskog rata uručene su plakete.

Podno Spomen križa vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva među kojima i članovi obitelji i rodbine žrtava, općinskih i županijskih vlasti te državno izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Marijom Banožićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predsjednicom Saborskog odbora za poljoprivredu Marijanom Petir.
U prigodnom govoru, načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić pozvao je mještane Bošnjaka da čuvaju hrvatsku domovinu, a da im svi oni koji su izgubili živote tijekom ratova koji su prohujali Bošnjacima, budu svjetionikom u daljnjem životu.
Govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako se danas umjesto puškom za bolju budućnost hrvatske države bori pameću, radom, zalaganjem i trudom.
"Zločinci moraju odgovarati za ove zločine, a nestale se mora pronaći kako bi mogli nastaviti izgrađivati Hrvatsku na zdravim temeljima", poručio je Galić.
Članovima obitelji i rodbine poginulih i nestalih iz Domovinskog rata uručene su zahvalnice i plakete.
U izjavi novinarima nakon odavanja počasti, ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je Slavonija prošla kroz mnoge ratove, ali je uspjela sačuvati vlastiti indentitet.
"Danas smo sigurni u svojoj državi i moramo sve učiniti kako bi tu državu očuvali i sačuvali i za buduće naraštaje, kako žrtva onih koji su za nju dali živote ne bi bila uzaludna", poručio je Banožić.