U Bruxellesu proslavljeni Dan državnosti te pet godina članstva u EU

U Bruxellesu proslavljeni Dan državnosti te pet godina članstva u EU

foto: J. Gazivoda, Ured zastupnice Petir

Misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije predstavljena su danas u Bruxellesu. Događaj je organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir za belgijske novinare i distributere vina, a prisustvovali su mu europarlamentarci, Hrvati zaposleni u institucijama i prijatelji Hrvatske.

Uz zastupnicu Petir, nazočne je pozdravio i zastupnik te predsjednik Intergrupe Europskog parlamenta za vina i kvalitetnu hranu gospodin Herbert Dorfmann, a vina je predstavio menadžer prodaje Vlado Babić.

Čestitavši svim građanima, kao i okupljenima Dan državnosti, Petir je prilikom predstavljanja rekla kako su „okusi Hrvatske specifični i jedinstveni jer su se njihovi recepti prenosili s generacije na generaciju tijekom čitave hrvatske povijesti – mlade države koja je 1991. ostvarila svoju neovisnost, te najmlađe i ponosne članice europske obitelji“. Također je zahvalila svih hrvatskim braniteljima koji su omogućili da danas Hrvati žive u suverenoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. „Hrvatska je ponosna što je članica Europske unije te punopravno sudjeluje u procesu donošenju odluka. U ovih pet godina naučili smo što nam Unija može dati te što joj mi možemo ponuditi“, kazala je Petir. 

U Đakovu i njegovoj okolici duboko je ukorijenjena tradicija vinogradarstva i vinarstva čemu su posebno doprinijeli povoljni mikroklimatski uvjeti, a rad ljudi i njihovo znanje pokretači su današnje bogate vinarske baštine koja seže duboko u prošlost, a čija je kvaliteta predstavljena i u srcu Europske unije.

Četiri sorte vina predstavljene su sinoć u Bruxellesu: graševina, chardonnay, traminac i cabernet sauvignon.

Uz misna vina, posjetitelji su u Bruxellesu imali prilike kušati i druge okuse Slavonije i Baranje – domaću šunku s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Petra Dobrovca te sir najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Ivana Gašića koji će Hrvatsku u listopadu ove godine predstavljati na izboru za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika.