U Dalju otkriverno spomen-obilježje ubijenim civilima

U Dalju otkriverno spomen-obilježje ubijenim civilima

Foto: Vlado Kos/Cropix

U Hrvatskoj podignuto 63 spomen obilježja na mjestima gdje su otkrivene masovne grobnice, od kojih je 16 u Osječko-baranjskoj županiji, to je prilikom otkrivanja još jednog u Dalju rekao ministar branitelja Predrag Matić.

Uz ministra Matića spomen obilježje otkrio je i Željko Albert, sin pokojnih Helene i Đure ekshumiranih iz grobnice u Daljskom Ataru-Glogovac. Tu su 1997. godine nađena tijela 23 ubijena civila u velikosrpskoj agresiji.

 

"I danas postavljamo samo jedno pitanje: 'Zašto?' Ova spomen-obilježja vječno će podsjećati na bezumlje rata, na one koji su počinili nešto što uistinu nisu trebali. Tko može neka oprosti, ali mi svi zajedno sigurno nećemo zaboraviti", poručio je ministar Matić. Najavio je kako će se do kraja godine obilježiti još jedno mjesto masovne grobnice, a to će se nastaviti i idućih godina.
Donačelnik erdutske općine Dario Vulić rekao je da su se na području te općine dogodili neki od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu, među kojima su zločini nakon napada na Dalj, Erdut i Aljmaš 1. kolovoza 1991., te zločini nad braniteljima i civilima u logorima na području Dalja nakon okupacije Vukovara.

Vijence kod spomen obilježja položili su izaslanici predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Osječko-baranjske županije i općine Erdut.