U godinu dana 55 branitelja izgubilo status

U godinu dana 55 branitelja izgubilo status

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je na konferenciji za novinare kako je Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od objave prije godinu dana ispunio svoju svrhu jer je do sada 55 lažnih branitelja izgubilo prava koja su imali, a nekoliko tisuća prijava protiv tzv. lažnih branitelja Ministarstvo je proslijedilo Ravnateljstvu policije.

Ministar je ponovio da je jedan lažni branitelj državu stajao milijun eura te da je time ušteđeno 55 milijuna eura, nasuprot 30.000 kuna, koliko je stajala objava Registra.

Rekao je kako je Registar, osim pomoći da se iz njega izdvoje oni kojima tamo nije mjesto, pomogao i u rješavanju svih drugih statusnih pitanja istinskih branitelja. Podsjetivši da je u jednom tjedniku navedeno da jeRegistar branitelja groteska, Matić je ocijenio kako je objava Registra najčasniji potez koji je hrvatska država mogla napraviti prema svojim braniteljima. Složio se da je sam Registar groteska sve dok se u njemu nalaze oni kojima ondje nije mjesto. 

Ministar Matić rekao je kako mu je prije nekoliko dana jedan od zapovjednika jedne postrojbe (nije želio navesti o kojoj je riječ) predao popis 150 branitelja koji su se nalazili u Registru, a nisu bili pripadnici te postrojbe. Da stvar bude gora, postrojba je formirana 5. listopada 1991., a neki od 'junaka' imaju status od 1. srpnja iste godine. To je groteska, rekao je Matić. Dodao je kako će odmah nakon konferencije za novinare taj popis ažnih branitelja poslati Ravnateljstvu policije na daljnji postupak. 

Upitan kako komentira činjenicu da je prije godinu dana HDZ zatražio ocjenu ustavnosti zakonskih odredaba koje su omogućile objavu Registra branitelja, Matić je podsjetio da su tada zloguki proroci tvrdili kako će njegovom objavom doći do samoubojstava branitelja, da će biti novih optužnica i zaustavljanja na granicamaTada sam tvrdio i nakon godinu dana se potvrđuje kako nema novih samoubojstava, nema novih zaustavljanja na granicama ni optužnica. Polako, ali sigurno odvajamo žito od kukolja, zaključio je Matić.