U manje od mjesec dana prodano šest parcela u IT parku Osijek

U manje od mjesec dana prodano šest parcela u IT parku Osijek U manje od mjesec dana prodano šest parcela u IT parku Osijek
Centar za posjetitelje Tvrđa Centar za posjetitelje Tvrđa
IT park Osijek IT park Osijek
Eko-industrijska zona Nemetin Eko-industrijska zona Nemetin

Kornelija Mlinarević

Gdje će biti Centar urbanih sportova, kako napreduje izgradnja Centra za posjetitelje Tvrđa, popunjava li se IT park Osijek i koji su projekti u planu naša Leteća ekipa saznala je od pročelnice gradskog Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelije Mlinarević.

Skinut je krov sa stare austrougarske konjušnice, u tijeku su pripremni radovi rušenja, a onda će se nastaviti s rekonstrukcijom zgrade u kojoj će biti Centar za posjetitelje Tvrđa, rekla je pročelnica Kornelija Mlinarević. Izgradit će se prometnice i parkirališta te krajobrazno urediti prostor koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima. Rok je završetka radova lipanj iduće godine.
Kako pišu na internetskoj stranici Grada Osijeka "Regionalni prijemni centar svojim radom i sadržajima pružit će potreban standard osnovnih usluga (prostor namijenjen za informacije i edukaciju, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvorovi, turističke agencije, turistički vodiči, mjenjačnica, bankomati i info-točka za cikloturiste), pridonijeti prepoznatljivosti Kontinentalne Hrvatske (Grad Osijek, Tvrđa, Baranja, Kopački rit, dvorci i kurije u krugu 50 km, vinske ceste, cikloturisti, lovci, ribolovci i dr.), ali i stvoriti na jednom mjestu sinergijski efekt kroz razmjenu iskustava, znanja i razvojnih prilika, koji će rezultirati povećanim brojem investicijskih projekata u Tvrđi, kroz koje se očekuje i povećanje javnih i privatnih investicija."
U IT parku Osijek još nije počela izgradnja zgrade "IT poslovni centar" u kojoj će biti smještene manje tvrtke, ali već su prodane parcele zainteresiranim IT tvrtkama koje se žele razvijati, ističe pročelnica Mlinarević. Od dostupnih 9 parcela, u nepunih mjesec dana prodano je 6, a novost je da dolazi i tvrtka iz Zagreba koja surađuje s lokalnim IT-jevcima.
IT park/IT poslovni centar Osijek jedan je od strateških projekata Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), koji je podržala i Vlada Republike Hrvatske. Projektom će se stvoriti nova, adekvatna i atraktivna poduzetnička infrastruktura koja za cilj ima omogućiti privlačenje, rast i razvoj tvrtki iz IT sektora. Vrijednost je projekta preko 36 milijuna kuna, a od čega je 83 posto sredstava EU.
Novosti ima i u Industrijskoj zoni Nemetin za koju je Grad Osijek prijavio projekt bioplinskog postrojenja kako bi se iskoristio dio otpada u proizvodnji energije, otkrila nam je Kornelija Mlinarević. Industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj. Korištenjem alternativnih izvora, biti će omogućena proizvodnja električne energije kao i proizvodnja toplinske energije koja će bez naknade biti distribuirana korisnicima zone za potrebe grijanja odnosno hlađenja njihovih industrijskih postrojenja.
Pročelnica Mlinarević napominje da su u planu proširenja IT parka i poslovne zone Nemetin. S Osječko-baranjskom županijom dogovara se projekt Centra urbanih sportova u osječkom OLT-u, oslanjajući se na dugu tradiciju Pannonian Challengea i njihovu inicijativu za izgradnju zatvorenog sportskog centra sa sadržajima koji bi popularizirali ekstremne sportove te omogućili cjelogodišnju organizaciju natjecanja u novim olimpijskim sportovima.

Javljanje Leteće ekipe