U Muzeju Slavonije otvorena izložba Sv. Trojstvo

U Muzeju Slavonije otvorena izložba Sv. Trojstvo U Muzeju Slavonije otvorena izložba Sv. Trojstvo

foto M.Kralj/HRT

U obilježavanje Europske godine kulturne baštine 2018. uključio se i Muzej Slavonije izložbom „Sv. Trojstvo“. Građanima Osijeka predstavlja se u sklopu međunarodnog i međuinstitucionalnog projekta “Vjerujem. Stoga jesam. / I believe. Therefore I am. “, nositelj je Pokrajinski muzej u Mariboru.

Cilj projekta je uspostavljanje kontakata, provođenje kulturnog dijaloga te prenošenje poruka mira i tolerancije kroz suradnju  kulturnih institucija u Sloveniji, Hrvatskoj i ostalim europskim državama. Ova izložba ujedno i virtualna. Povodom otvorenja izložbe „Sv. Trojstvo“  Regionalni muzej Maribor će na svoju internet  stranicu postaviti podatke o izložbi.

Izložbu čini metalna golubica Duha Svetoga koja je do 1975. godine krasila vrh skulpture kada je, zbog dotrajalosti, skinuta te zamijenjena kopijom a prije 10-tak godina u Beču ju je restaurirala akademska restauratorica Valentina Ljubić te metalnu golubicu Muzej sada čuva u originalnom sanduku u kojem je dopremljena iz Beča. Prati je i dokumentacija a osobito su ističu rijetke rendgenske snimke takvih umjetničkih predmeta. Izložbu čine i fotografije na kojima je spomenik Sv. Trojstva, fotografije Juliusa Exnera iz 1877. godine.

20181122_120150.jpg            20181122_120035.jpg

Barok je snažna poveznica Maribora i Osijeka, dvaju najvećih i ujedno prijateljskih gradova, smještenih na rijeci Dravi. Virtualnom izložbom Sveto Trojstvo Muzej Slavonije predstavlja najveću baroknu skulpturu u Hrvatskoj podignutu 1729. godine na središnjem trgu osječke Tvrđe. Spomenik je dala podići barunica Ana Marija Petraš, kći generala Beckersa i udovica generala i zapovjednika osječke tvrđave Maximiliana Patraša. Spomenik, postavljen kao zavjet protiv kuge, krase skulpture svetaca zaštitnika od te zarazne bolesti sv. Sebastijana, sv. Roka, sv. Rozalije, sv. Franje Ksaverskog, sv. Karla Boromejskog, te Sveto Trojstvo, a u podnožju spomenika su skulpture Immaculate, sv. Josipa, sv. Ivana Nepomuka i sv. Katarine.

Autor izložbe je Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije.

/podaci iz poziva Muzeja Slavonije/