U nekadašnjem Paviljonu Gradskog vrta bit će "Muzej okusa"

U nekadašnjem Paviljonu Gradskog vrta bit će "Muzej okusa" U nekadašnjem Paviljonu Gradskog vrta bit će "Muzej okusa"

Nekadašnje omiljeno okupljalište Osječana, postat će restoran "Muzej okusa" koji bi, prema zamislima novoga upravitelja, trebao oživjeti duh prošlosti kombinacijom gastronomskih i povijesnih sadržaja karakterističnih za ovo podneblje.

Zgrada Paviljona Gradski vrt izgrađena je 1804. godine, a samo 5 godina kasnije ušla je u povijest kao mjesto gdje je Osijek svečano proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Ovo je treća obnova samog objekta koji je stradao u požaru 1858. godine, a zatim i Domovinskom ratu, nakon kojega je i zaboravljeno kako je nekoć bio omiljeno osječko mjesto izlazaka. Nakon što je Grad Osijek u obnovu Paviljona uložio 13 i pol milijuna kuna dugo se razmišljalo o njegovoj budućoj namjeni, napomenuo je gradonačelnik Ivan Vrkić: "Najprije smo zadovoljni što smo jedan ovakav objekt završili i bilo je dvojbe u kojem smjeru krenuti. Bilo je prijedloga da se razne udruge ovdje usele, no preskupa je to investicija da bismo je samo tako nekome dali i još mu plaćali režije. Procjenili smo da je ova ponuda najozbiljnija i najprimjerenija jer će imati veze s poviješću grada Osijeka na jedan moderan način. Nadam se kako ćemo svi biti time zadovoljni jer ovo će biti novi brend grada Osijeka i nezaobilazno turističko odredište." 

dsc_3844.jpgdsc_3826.jpg

Nakon tri javna natječaja, Paviljon je na upravljanje dobila tvrka za 22.000 kuna + PDV mjesečno. Ugovor je potpisan na 10 godina, a s gradonačelnikom Vrkićem potpisao ga je vlasnik Damir Pejaković: "Paviljon će biti preuređen u vidu restorana "Muzej okusa" gastronomsko-povijesnog sadržaja, a nastojat će oživjeti tradicionalno osječko okupljalište nudeći gastronomiju u vidu hrane i pića, gradske kavane kao i šarolikog vinskog bogatstva karakteroističnog za ovo podneblje. Riječ je o mogućnosti uživanja u vrhunskoj hrani i piću, točnije vinskoj paleti koja ulazi u povijest nudeći strogo čuvana arhivska vina sve od 1947. godine pa do danas, čime bi se stvorila jedinstvena ponuda u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Vinsku će kartu činiti nagrađena hrvatska vina u Europi, a sve će biti upotpunjeno zanimljivim zabavnim i kulturnim sadržajima. Cilj je približiti svim ljudima kulturu sljubljivanja hrane i vrhunskih vina po iznimno pristupačnim cijenama", rekao je Pejaković.

U planu je i oživljavanje perivoja koji će krasiti okolni prostor restorana po uzoru na nekadašnji perivoj popularno zvan "Osječki Schönbrunn". Svečano otvorenje restorana "Muzej okusa" bit će za Dan grada Osijeka 2. prosinca.