U novoj, 112. sezoni šest premijera

U novoj, 112. sezoni šest premijera U novoj, 112. sezoni šest premijera

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili novu, 112. kazališnu sezonu u kojoj nas očekuju četiri dramske i dvije glazbene premijere uz koncerte klasične glazbe.

Prvu ćemo premijeru gledati na Noćnoj sceni, 26. listopada, tragikomediju Damira Mađarića "Richard III. Grbavi" u kojoj glume Petra Bernarda Blašković i Vladimir Tintor. Jednostavna, "izakulisna" priča teatra o teatru govori o čistačici Tonki i nekadašnjem glumcu Krsti koji je zbog nesreće na radu prekinuo glumačku karijeru i postao domar jer tako grbav, polomljen i šepav nije se mogao vratiti na scenu. Pod svoje ga je uzela Tonka koja ga istodobno spašava i guši.
Nakon uspješnog "Unterstadta" u osječkom ćemo kazalištu gledati novu dramu Ivane Šojat "Emet" koju će režirati slovenski redatelj Samo Strelec. U njoj slikaricu Luciju posjećuju njezini mrtvi koji je odvlače u prošlost. U jezovitome ozračju obiteljske kuće mrtvi govore ono što se za života nisu usudili kako bi konačno došli do istine.
Na repertoaru je i klasik Shakespeare i njegova tragedija "Othello" koja otvara mnoge vječne teme, pitanja rasizma, ksenofobije, političkog poretka i rasporeda moći. Klasik komedije Georges Feydeau u 112. kazališnoj sezoni nasmijavat će publiku odabranim naslovom "Buba u uhu".
U glazbenom su programu dva premijerna naslova, opera "Carmen" Georgesa Bizeta koju će režirati južnoafrički redatelj Kobie Van Rensburg te mjuzikl Richarda i Roberta Shermana "Mary Poppins" u režiji Nine Kleflin. Publika će moći poslušati i koncert klasične glazbe te novogodišnji i lipanjsku opernu noć.
Intendant Božidar Šnajder istaknuo je kako im je, kao i do sada, glavna nit vodilja u sastavljanju repertoara bila imati domaćeg autora, operetu ili mjuzikl, te jednu veliku operu i jednu zabavnu komercijalnu predstavu.