U Osijeku o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem

U Osijeku o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem U Osijeku o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem
Tajnik i predsjednik Udruge OPG-ova "Život" Jurica Jašinski i Vladimir Mageta, foto: HRT/M. Milas Tajnik i predsjednik Udruge OPG-ova "Život" Jurica Jašinski i Vladimir Mageta, foto: HRT/M. Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Novi Zakon o raspolaganju državnom poljoprivrednom zemljom već je godinu dana na snazi, no rezultata nema. Želimo li zaustaviti daljnji pad proizvodnje zakon treba upotpuniti i raspisati natječaje .

Ocijenili su to poljoprivrednici na Okruglom stolu u Osijeku koji je u županijskoj komori organizirala Udruga OPG-ova Hrvatske "Život". Problem s državnim poljoprivrednim zemljištem je stalan, nije od jučer, no ne rješava se. Obiteljska se poljoprivredna gospodarstva ne uništavaju postupno, nego naglo, kaže poljoprivrednik iz Čepina Nikola Sebauer koji obrađuje 150 ha zemlje, a zakup plaća 1000,00 kuna po hektaru.

"Novi Zakon o raspolaganju državnom poljoprivrednom zemljom već je godinu dana na snazi, no rezultata nema. Gospodarske su programe općine dostavile u resorno ministarstvo, no samo je jedna trećina odobrena. Natječaji stoje i naš je cilj da dobijemo odgovore o daljnjim natječajima. Zanima nas i kad će biti završeni pravilnici koji bi taj zakon upotpunili. Od iznimne je važnosti i pitanje obnove koncesijskih ugovora sa zrcalnim tvrtkama iz sustava Agrokora. U udruzi „Život” imamo jasan stav o zemljištu koje je po nama osnovni resurs poljoprivredne proizvodnje i  treba biti privatiziran. Zauzimamo se za reviziju dosadašnje dodjele i raspodjele državnog zemljišta i u konačnici za njegovu prodaju. Svi nagomilani problemi vezani uz hrvatsku poljoprivredu ponajprije su vezani uz zemljište. Govori se o 800 000 do 1 000 000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. Podaci, koji dolaze iz nekoliko izvora, značajno se razlikuju, čime se stvara prostor za nove manipulacije sa zemljom", rekao je predsjednik udruge OPG-ova "Život", profesor Vladimir Margeta.