U Osijeku obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti

U Osijeku obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti U Osijeku obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Svjetski je dan Parkinsonove bolesti, progresivnog oštećenja živčanog sustava koje zahvaća pokretljivost. Prigodni programi danas se, u organizaciji Udruge bolesnika od Parkinsonove bolesti Buđenje, održavaju i u Osijeku.

Na osječkom Trgu slobode organiziran je prigodni program kojim se željelo upozoriti na pojavnost bolesti, mogućnosti liječenja, resocijalizaciju bolesnika i ulogu obitelji u liječenju oboljeloga. Parkinsonove bolest velik je javnozdravstveni problem s obzorom da je to prrimarno bolest starije životne dobi a općenito populacija stari te će problem rasti- upozorila je predsjednica udruge Buđenje doc.dr.sc. Svetlana Tomić. Nužno je započeti terapiju što ranije, to povećava kvalitetu života te daje mogućnost boje prognoze i ishoda liječenja. To je bolest koja pogađa i bolesnika i njegovu obitelj, njegovu socijalnu zajednicu a udruga okuplja i članove obitelji te oni mogu dobiti i stručne informacije o bolesti, informacije što ih čeka i koji su problemi u skrbi i liječenju oboljelih te psihološku potporu- ističe Tomić. U svakodnevnoj rutini oboljelih važna je i fizička aktivnost o čemu se govorilo i kroz promociju programa javnozdravstvene akcije Hodanjem do zdravlja. 

Od 18 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici učenici Medicinske škole održat će predavanje o poznatim osobama oboljelim od Parkinsonove bolesti a bit će predstavljen i priručnik predsjednice Buđenja dr. Svetlane Tomić.