U Osijeku otvoren 5. Brown forum

U Osijeku otvoren 5. Brown forum U Osijeku otvoren 5. Brown forum

Peti američko-hrvatski gospodarski forum posvećen je poticanju strateškog razvitka sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U Osijeku je okupio gotovo 200 predstavnika različitih američkih i hrvatskih ICT i drugih tvrtki i stručnjaka te znanstvenika, predstavnike sveučilišta... Domaćin mu je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Forumu Ron Brown prethodio je susret 40-ak ICT stručnjaka s područja jugoistočne Europe s američkim kolegama u "Geek business campu". Otvarajući gospodarski forum američki veleposlanik Merten istaknuo je kako je Brown forum ove godine postao prilika za poticanje ulaganja u ICT sektor u jugoistočnoj Europi i njegovo približavanje američkome tržištu. 

"Osijek je postao jedan od centara izvrsnosti kada je u pitanju ICT sektor kao jedna od novih industrija. Vrlo je zanimljivo da u ozbiljnoj gospodarskoj krizi imamo jednu novu industriju koja može zamijeniti postojeće i utjecati na naš gospodarski rast kao generator", rekao je zamjenik direktorice Hrvatske udruge poslodavaca Bernard  Jakelić. Rekao je kako bi Osijek, kao grad u svijetu prepoznat po odličnim stručnjacima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, mogao imati velike koristi od gospodarskog foruma na kojem sudjeluju brojni američki potencijalni poslovni partneri. "Nakon ove konferencije nadam se da ćemo čitati o nekim novim suradnjama i poslovnim pothvatima i možda će to biti zamašnjak za naš izlazak iz gospodarske krize", zaključio je Jakelić.

11039279_1019224251436276_3224413587415007838_n.jpg

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je kako od 2009. Godine pri HGK postoji udruženje za informacijske tehnologije koje je od nekadašnjih 2.500 članova dosegnulo  4.500 što govori o snažnom porastu tog sektora u Hrvatskoj. "Samo u posljednjih pet godina naša je informatička industrija povećala izvoz za čak 78 posto, a broj zaposlenih povećan je za 20 posto", rekao je Burilović  i dodao kako je očito riječ o suvremenoj i izvozno orijentiranoj gospodarskoj grani koja je proglašena strateškom granom u našoj zemlji. Pozvao je strane investitore okupljene na Brownovom forumu da se povežu s mladim stručnjacima hrvatskog IT sektora jer se pokazalo da je takva vrsta suradnje rezultirala vrlo uspješnim projektima. 

11672_1019224198102948_7070690290938910226_n.jpg

"Teme Brownovih foruma do sada su se pokazale vrlo značajnima za diskutiranje tema koje su iznimno značajne za društveni i gospodarski razvitak Republike Hrvatske",  rekla je izvršna direktorica Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić. Izrazila je zadovoljstvo što je tema skupa u Osijeku IT industrija koja je pokazala svoju agilnost u Hrvatskoj unatoč teškoj gospodarskoj situaciji te raste po stopama višim od uobičajenih hrvatskih stopa rasta te koja vrlo uspješno izvozi. Skup su pozdravili zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a otvorio ga je američki veleposlanik u našoj zemlji Kenneth Merten. 

"Danas Brown forum govori o tome što bi trebala biti razvojna komponenta ovog dijela Europe u budućnosti", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak podsjetivši kako bez ICT-a nema konkurentnoga gospodarstva- nema konkurentne poljoprivrede, telekomunikacija niti bilo koje druge industrijske grane. Zbog toga, smatra Vrdoljak i Brown forum i svi drugi forumi trebaju dati potporu mladim stručnjacima da steknu nova znanja i ideje kako bi bili još uspješniji u svom poslu. Kvalitetni ljudi koje ovdje imamo provocirat će partnerstva diljem svijeta, uvjeren je ministar Vrdoljak. 

Potporu Brown forumu u Osijeku uputili su hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

10985426_1019224178102950_2448439119994092270_n.jpg

U nastavku poslušajte izjave na otvorenju- Bernard Jakelić (HUP), Luka Burilović (HGK), Andrea Doko Jelušić (Američka trgovačka komora u Hrvatskoj), Joško Klisović (zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova), Kenneth Merten (veleposlanik SAD), Ivan Vrkić (gradonačelnik Osijeka), Vladimir Šišljagić (osječko-baranjski župan) i Ivan Vrdoljak (ministar gospodarstva). 

Brown forum, sudionici otvorenja