U Osijeku otvoren Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

U Osijeku otvoren Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom U Osijeku otvoren Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

foto M.Kralj/HRT

Prvi Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom otvoren je u Ulici Hrvatske Republike 5 u Osijeku. Ured će pokrivati područje pet slavonskih županija u kojima živi 90 tisuća osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Na predstavljanju Područnog ureda pravobraniteljica Anka Slonjšak je rekla kako se otvorenjem ureda žele približiti svim osobama s invaliditetom i zaštititi njihova prava koja će odsad moći ostvariti a da ne moraju odlaziti u Zagreb. Osobe s invaliditetom tako se mogu javiti Područnom uredu ako, primjerice, nisu ostvarile određene naknade iz područja socijalne zaštite, ako imaju problema s dugotrajnim postupkom iz mirovinskog osiguranja ili u bilo kojem drugom slučaju u kojem im izvršna vlasti i mjerodavne institucije nisu omogućile ostvarivanje zakonom zajamčenih prava. Dodala je kako će Područni ured raditi i terenske izvide i predlagati izmjene propisa. 

Savjetnik u osječkom Područnom uredu Mario Burek rekao je da na ovom području djeluje mnogo udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom te očekuje da će s njima dobro surađivati.
Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa istaknula je kako hrvatska Vlada podupire sve oblike rada s osobama s invaliditetom. "Kao predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom, dajem punu potporu otvaranju osječkoga Područnog ureda jer na području pet slavonskih županija ima oko 90 tisuća invalida, a ovako će im se olakšati rješavanje njihovih problema", rekla je Pletikosa.

Namjera je područne urede otvoriti 2019. u Splitu, a 2020. u Rijeci ili Puli.