U Osijeku stajali autobusi i tramvaji

U Osijeku stajali autobusi i tramvaji U Osijeku stajali autobusi i tramvaji
Udruga SUH-a Osijek Udruga SUH-a Osijek

Pozivu na štrajk solidarnosti odazvalo se više od 270.000 radnika, gotovo 100% onih koji su na sindikalnom referendumu izrazili spremnost na sudjelovanje u generalnom štrajku protiv izmjena Zakona o radu (ZOR). Sindikati su pozvali sve zaposlene u Hrvatskoj na dvosatni opći štrajk solidarnosti s onima koji rade a ne primaju plaće. U znak podrške osječki tramvaji i autobusi nisu vozili pet minuta, a u osnovnim i srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji nastava se nije održala od 12 do 14 sati.

Prema riječima Boška Aničića, povjerenika Sindikata vozača i prometnih radnika osječkog GPP-a, to je znak potpore i solidarnosti sa svim obespravljenim radnicima, onima koji rade a ne primaju plaće, kao i zbog "teške situacije u cijeloj Hrvatskoj". "Neka si ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvori tvrtku i radi prema novom Zakonu o radu", poručio je Aničić. Na glavnoj osječkoj tržnici podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske organizirala je manji prosvjedni skup na kojem je predsjednik Mato Obradović zatražio od prodavača da na pet minuta prekinu prodaju. Dio je to prihvatio, no dio prodavača nastavio je raditi.

Od 12 do 14 sati nije vozilo 110 putničkih i teretnih vlakova na domaćim linijama. U štrajku je, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, sudjelovalo na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru. "Već sad možemo reći da je štrajk uspio", rekao je Novosel. Ocijenio je kako je time vlasti poslana snažna poruka da se hrvatski radnici i građani bude, te je pozvao na podršku sutrašnjem prosvjednom skupu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati na Markovu trgu ako će na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti rasprava o ZOR-u.

pxl_250214_7320751jpg655x300_q85_crop_upscale.jpg

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce.
"Radnici ne mogu trpjeti da budu sredstvo za potkusurivanje između političkih stranaka, vlasti i poslodavaca. Ako tu poruku poslodavci i vlast ne budu znali iščitati, slijedeća će biti puno snažnija i glasnija - štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava i izvrgnuti ih milosti i nemilosti poslodavaca", rekao je Sever.

Hrvatska udruga poslodavca: ZOR ne ugrožava radnička prava, štrajk nije opravdan.

"Podupiremo pravo na štrajk, međutim, štrajk protiv predloženih izmjena ZOR-a nije opravdan" ističu u HUP-u i tvrde da te izmjene prije svega malim i srednjim tvrtkama otvaraju mogućnost da u dogovoru sa zaposlenicima rad organiziraju fleksibilnije, u skladu s današnjim potrebama tržišta.
Bez opsežnih strukturnih reformi, uključujući i onu radnog zakonodavstva, nije moguće zaustaviti negativne trendove u gospodarstvu, smatra HUP. Poslodavci upozoravaju da nije istinita teza koju plasiraju protivnici izmjena ZOR-a prema kojoj će radnici odsad stalno raditi 56 sati tjedno. "I prema novom prijedlogu ZOR-a radni tjedan ostaje 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati s prekovremenim radom. Samo je povremeno zbog potrebe posla otvorena mogućnost da se u nekim danima radi dulje, do maksimalno 56 sati, ali onda se u drugom razdoblju mora raditi manje kako bi prosjek radnih sati unutar četiri mjeseca ostao na razini kakva je i sada", tumači HUP.