U Pakracu obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata

U Pakracu obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata U Pakracu obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto
Foto: HRT/Amoreta Bajto Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Na svečanosti u povodu 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu predsjednik Vlade Plenković zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su tada stali u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i stanovništva, ističući da su tim činom ispisali povijest.

Svečani program počeo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Slijedio je Mimohod pobjednika, koji je zbog poštovanja epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili državne zastave. Na Trgu bana Jelačića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima počeo je središnji dio svečanosti na koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade.

Premijer Plenković u govoru se prisjetio spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na mladu hrvatsku demokraciju. "Oružana pobuna u Pakracu bila je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti", istaknuo je predsjednik Vlade i podsjetio da su pobunjenici s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine općine  i četničku zastavu. "Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini", rekao je Plenković. Dodao je da se tih događaja sjećamo s mješavinom tuge zbog gubitka mnogih života i velike materijalne štete, ali i ponosa jer se hrvatski narod, iako suočen s neravnopravnom borbom, ujedinio i obranio od velikosrpske agresije i pružio ruku pomirenja nakon pobjede. Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada vodi računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika putem brojnih projekata. Podsjetio je na važnost novog Zakona o hrvatskim braniteljima te na važnost traganja za nestalim osoba i procesuiranje ratnih zločina. 

Osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministri obrane Mario Banožić i rada Josip Aladrović, saborski zastupnici, predstavnici regionalne i lokalne vlasti te mnogi drugi dužnosnici, branitelji i članovi njihovih obitelji.

Ministar Banožić je, osvrnuvši se na 30. obljetnicu početka Domovinskog rata izrazio posebno poštovanje svim hrvatskim braniteljima istaknuvši: „Nisam imao dovoljno godina da sudjelujem u Domovinskom ratu, međutim sredina u kojoj sam odrastao i društvo koje me okruživalo, u meni je razvilo poštovanje i ljubav prema našoj Domovini i prema ljudima koji su je na ovakav težak način stvarali. Naša sadašnjost i budućnost, kao i sva postignuća koja smo kao narod postigli ne bi bila moguća da nije bilo hrvatskih branitelja, njihova domoljublja i njihove žrtve. Zahvaljujući njima ostvaren je povijesni i primarni cilj - samostalna Republika Hrvatska." 

Predstavnik sudionika događanja 01./02. ožujka 1991. godine Stipan Grgić ističe kako je ovo prigoda za upoznati mlade i sve one koji ne znaju kako se na ovom mjestu počela pisati novija hrvatska povijest. „Trideset godina je prošlo, a sjećam se svega kao da je bilo jučer. Upravo na ovom mjestu započeo je Domovinski rat. Nakon toga više ništa nije bilo isto“, prisjetio se. 

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević kazala je kako je ponosna što je gradonačelnica Grada koji je imao veliku ulogu u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države. „Pakrac i Pakračani će i dalje iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju, hvala Vladi RH na pokroviteljstvu današnje obljetnice, ovo je veliko priznanje svima koji su bili ovdje prije 30 godina“, poručila je Blažević.

1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac. S policijske zgrade i općinske zgrade skinuli su zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su  2. ožujka, u ranim jutarnjim satima ušle u policijsku postaju, zauzele ju  i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.