U Pitomači završio 27. Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja

U Pitomači završio 27. Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja U Pitomači završio 27. Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja

foto: Davor Lončarić

Uz večer novih skladbi, održana je druga večer 27. Glazbenog festival Pjesme Podravine i Podravlja, kojom je i završen ovogodišnji festival u Pitomači. . . .

Festival u kojem se spajaju "kaj" i "što" i ove godine organizirala je udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača uz HRT i Hrvatsko društvo skladatelja. Drugu festivalsku večer izravno je prenisio HRT na HTV2 te na HR1, Radio Osijeku i Glasu Hrvatske. Pokroviteljica je festivala predsjednice RH Kolinda Grabar Kitarović u čije je ime događaje pratio general Mladen Markač. U subotu je u Pitomači bio osobni izaslanik predsjednice RH, Mladen Markač. 

Nakon retrospektivne večeri pod nazivom "Z onkraj Drave" održana je i Večer novih pjesama 27. glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2019. Predstavljena je 21 nova pjesma uz tradicionalno opjevanu rijeku Dravu i krajeve kojima protječe. Izvođač eje pratio Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije kojim je ravnao Siniša Leopold, a soliste je pratio i mali sastav - Antun Stašić, Ljerka Končar Gamulin, Tihomir Sabolić, Jerry Grcevich, Dalibor Petričušić, Mario Golub, Nikola Valentić i Ivan Grgačić. Festival je otvorila skladba nazvana po našoj podravskoj jegedi, odnosno staroj violini, a zatvorila skladba o bračnim nevoljama Podravca i Dalmatinca. Jedna od posebnosti na ovogodišnjem festivalu je bila i pjesma Branke Duvnjak napisana u čast Dragi Britviću.

Nove su pjesme izveli Gorbonuk, Krešimir Grloci, Svirci moji, Jelena Halić, Podravski mužikaši, Tena Grlica, Etno duo Goga i Željko, TS Ravnica, Lucija Jelušić, Željko Lončarić Žec i Viktorija Kulišić Đenka, Hrvoje Hegedušić, Mladen Medak Gaga, Edita Kolombo, Dike, Blanka Došen, Max Hozić, Stjepan Jeršek Štef, Mirko Švenda Žiga, Jane, Stjepan Lach, Duško Mucalo i Miro Ungar.

I ove godine dodijeljena je nagrada Drage Britvića za najljepši tekst na kajkavskom te na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku. Prvu nagradu, na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku, osvojio je Vladimir Smiljanić sa skladbom „Podravina od cvijeća tkana“ u izvedbi Željka Lončarića Žeca i Viktorije Kulišić Đenke. Srebro je pripalo Leonardu Baksi Čečiju za skladbu „To ti je prilika“ koju je otpjevala Edita Kolombo. Bronca je otišla u vitrinu Drage Vranješ Vargović za skladbu „Zlatni snovi“ i izvedbi Blanke Došen.

Najljepše stihove na kajkavskom narječju napisala je Đurđica Beštak za skladbu „Tatekuf kaput“ u izvedbi Jelene Halić. Drugo mjesto pripalo je Nevenki Mihovilić za „Kraljicu mira“ koju je izvela Tena Grlica i Podravski mužikaši, a broncu je zaslužila Đurđa Habel za skladbu „Mesec“ koju je otpjevala Lucija Jelušić. Nagradu najboljima uručili su direktor Festivala Rajko Stilinović i umjetnički ravnatelj Marinko Barčan. Nagrada “Drago Britvić” izvedena je prema likovnom rješenju slikara Marija Tomasa te kiparskom rješenju Dragutina Dubravčića, a inspirirana je Britvićevim stihovima “tu sam pjesmu učio od ptica”.

Sve o festivalu možete poslušati i u sljedećem izdanju Ritma Šokadije u utorak, 18. lipnja te u Desetici u nedjelju, 22. lipnja. 

razgovor s direktorom festivala Rajkom Stilinovićem

razgovor s umjetničkim direktorom Marinkom Barčanom