U prometnim nesrećama prošle godine stradale 54 osobe

U prometnim nesrećama prošle godine stradale 54 osobe

fotografija Neven Knežević

"U prometnim nesrećama u prošloj godini ukupno su stradale 54 osobe, 2 osobe su poginule, 9 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 43 su lakše ozlijeđene, izvijestila je osječko - baranjska policija.

 

 

"U mjesecu prosincu 2019. godine na području Policijske uprave osječko - baranjske evidentirano je 178 prometnih nesreća od čega dvije s poginulim osobama,  40 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 136 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U odnosu na prosinac 2018. godine to je 49 prometnih nesreća manje, s ozlijeđenim osobama 22 manje i s materijalnom štetom 28 manje te jedna prometna nesreća manje s poginulom osobom", kaže se u policijskom izvješću.
"Najviše prometnih nesreća dogodilo se zbog nepropisne i neprilagođene brzine -  40 prekršaja, nepropisna vožnja unatrag -  28 prekršaja, oduzimanje prednosti prolaska -  26 prekršaja, nepropisno uključivanje u promet -  15 prekršaja, nepropisno skretanje - 10 prekršaja i nepropisno kretanje vozila po kolniku -  12 prekršaja, evidentirala je policija, a kada je riječ o vrstama, dofdaju: "Po vrsti prometne nesreće najviše je evidentirano bočnih sudara -  39 prekršaja, udara vozila u parkirano vozilo -  33 prekršaja, slijetanja vozila sa ceste -  22 prekršaja, vožnja u slijedu - 21 prekršaj, sudar vozila iz suprotnih smjerova - 16 prekršaja, usporedna vožnja - 12 prekršaja, udar vozila u objekt kraj ceste - 10 prekršaja i nalet na pješaka 8 prekršaja."

U 40 prometnih nesreća u kojima je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina stradalo je 13 osoba od čega su 3 osobe zadobile teške tjelesne ozljede i 10 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Evidentirano je 9 prometnih nesreća u kojima je 1 osoba zadobila teške tjelesne ozljede i 1 osoba je zadobila lake tjelesne ozljede. Uzrok prometnih nesreća je neprilagođena brzina i alkoholiziranost vozača. U 27 prometnih nesreća počinitelji su imali alkohola u krvi u kojima je 6 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede. U 26 prometnih nesreća stradalo je ukupno 18 osoba, jedna osoba je poginula i 17 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Uzrok prometnih nesreća je oduzimanje prednosti prolaska. Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je ponedjeljkom 41, petkom 31, subotom 27, nedjeljom 22, utorkom 20, četvrtkom 19 i srijedom 18.
Mladi vozači su počinitelji 19 prometnih nesreća od čega 5 sa ozlijeđenim osobama i 14 sa materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradalo je ukupno 6 osoba od čega su 2 osobe zadobile TTO i 4 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. U 2 prometne nesreće sa materijalnom štetom, mladi vozači su imali alkohola u krvi.