U Saboru o štetama od niskih temperatura i koronavirusa

U Saboru o štetama od niskih temperatura i koronavirusa

Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) izvijestio je danas u Saboru o štetama koje su zbog niskih temperatura početkom travnja, pretrpjeli voćari, poglavito uzgajivači jabuka, pozivajući pritom da se pomogne tom sektoru.

Na području Brodsko-posavske županije, gdje se nalazi 309 hektara jabuka, okvirne procjene govore o šteti od 21 milijun kuna, rekao je Ćosić u saborskoj raspravi na slobodnu temu. Naglasio je da su uz jabuke stradale i rane sorte šljiva i marelice. Štete u voćarstvu su iznimno velike, kazao je. Sugerirao je da se voćarima pomogne  reprogramom, odnosno moratorijem kreditnih obveza, da voćari poslovni rizik podijele sa osiguravajućim društvima, da se razmisli o povećanju sredstva za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, raspravi o isplati jednokratne pomoći voćarima.
Niz saborskih klubova opetuje da treba otvoriti tržnice, a epidemiju koronaviurusa iskoristiti za promjenu paradigme domaće poljoprivrede.
"Kriza zbog koronavirusa nas je natjerala da otvorimo oči i postanemo svjesni svih ludosti od 90-ih na ovamo", rekao je Branko Hrg (HDS) koji ključ za domaću poljoprivredu vidi u organiziranom otkupu. "Podravka je tvrtka u kojoj država ima značajan udio, a nije tvrtka od posebnog državnog interesa, kazao je, pitajući se je li vrijeme da to opet postane, uz uvjet da počne organizirati poljoprivrednu proizvodnju i otkup od hrvatskih proizvođača. Bez organiziranog otkupa neće biti efekta", smatra Hrg.
Bulj: Uzorimo Hrvatsku
Robert Jankovics (Klub nacionalnih manjina), Miro Bulj (Most) i Davor Vlaović (HSS) pozivaju da se tržnice otvore, uz poštivanje sigurnosnih standarda.
"Samodostatna proizvodnja hrane je pitanje nacionalne sigurnosti,  tržnice nije trebalo ni zatvarati", kaže Vlaović i napominje da je internet dostava proizvoda odlična stvar, ali je svi poljoprivrednici nisu kadri organizirati.
Bulj se čudi da se u trgovačkim lancima prodaju proizvodi iz Italije i Španjolske, a naše su tržnice zatvorene. "Uvoz nas je uništio, sigurnost poljoprivrednika je ključ cijele priče", kaže zastupnik Mosta i poručuje: 'Uzorimo Hrvatsku'.