U Slatini se gradi viseća solarna elektrana

U Slatini se gradi viseća solarna elektrana

U Slatini je počela gradnja viseće solarne elektrane 500kW „Sinerot“. Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je nešto više od šest i pol milijuna kuna.

img_1912.jpgZemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice, peršina. Ova će energetsko poljoprivredna cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna će površina biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine 2,5 metara, s razmakom četiri metra, što omogućuje nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje. Također, svi strojevi potrebni za obradu poljoprivredne površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje bit će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju. Osim srednjoškolaca, praktično iskustvo u solarnoj elektrani "Sinerot" stjecat će i studenti Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija koristit će za osnovne i srednje škole u županiji.
img_1930.jpgVrijednost elektrane je 6,6 milijuna kuna, a sufinancirana je s 5,28 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok Virovitičko-podravska županija financira s 1,32 milijuna kuna, odnosno 20% vrijednosti projekta. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina. Početak radova obilježili su zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš.
"Hrvatska je bogata zemljom, no to nam ne daje pravo da se razbacujemo zemljom. Kad smo krenuli u izradu ovoga projekta, došli smo do zaključka da je šteta iskoristiti 2,5 ha zemlje samo za solarne panele. Projektanti su nam dali prijedlog kako se mogu sinergijski povezati solarni paneli i poljoprivredna proizvodnja, a u Vidri su dodali još jednu razinu - edukativnu, te u provedbu i održivost projekta uključili učenike, studente i profesore. "Sinerot" je prva solarna elektrana u vlasništvu jedinice lokalne uprave i samouprave koja daje doprinos kvoti koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Elektrana će doprinijeti i pokretanju gospodarstva cijele županije jer će uključiti i veliki broj lokanih kooperanata. Ovaj je projekt dokaz kako novaca ima samo ih treba znati tražiti, Vidra se ponovno dokazala kao inkubator raznolikih i maštovitih projekata, a iznimno smo ponosni što je značaj i važnost ovog projekta prepoznat u Fondu za zaštitu okoliša", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. "U samo tri godine ovo je drugi projekt postavljanja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunčeve energije što ovu županiju stavlja na vrh hrvatskih županija po ekološkoj osviještenosti", naglasio je zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić, a župan Tolušić najavio potpisivanje ugovora za više od 200 solarnih sustava koji će biti izravna pomoć proizvođačima duhana u Virovitičko-podravskoj županiji. 
solarna-elektrana1-sinerot.jpg
Solarna elektrana „Sinerot“, naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.