U suvenirnici Muzeja Slavonije licitari obrta "Blažeković"

U suvenirnici Muzeja Slavonije licitari obrta "Blažeković" U suvenirnici Muzeja Slavonije licitari obrta "Blažeković"

Muzej Slavonije u Osijeku već godinama surađuje s obrtničkom radionicom "Blažeković", medičarima i voskarima čiji se proizvodi od sada mogu kupiti u suvenirnici Muzeja. Suradnja Muzeja i medičara danas je i službeno potvrđena ugovorom koji su potpisali ravnatelj Denis Detling i Josip Ranogajec.

Muzej Slavonije već godinama surađuje s obrtom Blažeković organizirajući edukativne radionice i promovirajući njihove proizvode koji su upisani na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Obrtničku radionici utemeljio je 1953. godine majstor Franjo Blažeković, a tradiciju obrta i umijeća izrade licitara, svijeća i ostalih medičarskih proizvoda uspješno je nastavila njegova kći Antonija Ranogajec s obitelji. U fundusu Muzeja neki su od radova majstora Blažekovića kao i oni novijeg datuma, a uskoro će predstaviti i licitarski suvenir Muzeja.
Josip Ranogajec podsjeća da je njegova supruga Antonija svojim umjetničkim izrazom i majstorstvom pridonijela bogatstvu osječke i hrvatske baštine. No, nažalost, smatra da Grad Osijek nije dovoljno prepoznao i iskoristio potencijal UNESCO-va znaka njihova obrta.

Denis Detling i Josip Ranogajec