U svečanom mimohodu 50. Vinkovačkih jeseni više od 4.000 sudionika

U svečanom mimohodu 50. Vinkovačkih jeseni više od 4.000 sudionika

Svečanim mimohodom sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revijom konjskih zaprega danas je održan najspektakularniji inajreprezentativniji dio ovogodišnjih jubilarnih Vinkovačkih jeseni koje završavaju večeras.

Središtem grada i svečanom pozornicom prodefiliralo je 80 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske i BiH, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega s preko 4.000 njegovatelja folklorne.
"Uvjeren sam da ćete uživati u bogatstvu, blještavilu i sjaju hrvatskih narodnih nošnji, u raznolikosti koja je toliko zajednička ovdje u Vinkovcima i koju kao poruku želimo prenijeti cijeloj Hrvatskoj pokazujući zajedništvo hrvatskog naroda", poručio je sa svečane pozornice vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dajući dopuštenje da svečani mimohod sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revija konjski zaprega krenu. Među brojnim uzvanicima s pozornice su manifestaciju pratili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
Predvođeni kandžijaškom udrugom iz Kruševice, gajdašima, Udrugom Vinkovačkih šokačkih rodova, grbom Vinkovačkih jeseni i zastavama manifestacije i hrvatske države, kolona KUD-ova u nošnjama krajeva iz kojih dolaze prenijela je preko svečane bine dio tradicije svojih pradjedova, svjedočeći napore mladih i starijih da prošla vremena, običaji, glazba i nošnje ne padnu u zaborav.
Iza njih su protutnjale svečane konjske zaprege pa potom i 50 konjanika u slavu 50. Vinkovačkih jeseni, a svi sudionici mimohoda zajedno s publikom na stadion HNK Cibalije i na drugim lokacijama u Vinkovcima uhvatili su se u najveće kolo u Hrvatskoj.
Program 50. Vinkovačkih jeseni nastavljen je drugim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, a ovogodišnja jubilarna manifestacija bit će zatvorena večeras pod šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora te spuštanjem zastave Vinkovačkih jeseni.