U Vinkovcima osnovan Agro-klaster

U Vinkovcima osnovan Agro-klaster U Vinkovcima osnovan Agro-klaster
Mirko Bošković Mirko Bošković

foto: HRT/Mirta Milas

Osnivači su Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, osječki Poljoprivredni fakultet i zadruga za proizvodnju voća i povrća "Vinkovačka šparoga" .

Težnja je učinkovitije i u većem obujmu realizirati započete i buduće razvojne projekte u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Dosada je uočeno da proizvođači imaju probleme u organizaciji od proizvodnje do tržišta pa im želimo u suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom pomoći u stvaranju boljih uvjeta, odnosno dodane vrijednosti, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić: "Osigurali smo dovoljne količine vode za navodnjavanje s područja "Biđ-bosutskog polja". U tijeku je i natječaj za izgradnju nova dva projekta navodnjavanja Blato-Cerna i Sopot-Vinkovci od oko 1400 ha koji će se financirati iz europskih fondova. Nastavit ćemo s projektima i dalje, a ubuduće će ići i natječaji za navodnjavanje privatnih površina. Nadamo se da ćemo i izgradnju Agro centra u Cerni financirati europskim novcem". 

"Želimo umrežiti proizvođače. Mislili smo da će se to dogoditi samo po sebi na tržištu, no, svjedoci smo da poticanjem primarne proizvodnje nije došlo do umrežavanja. Drugi je problem odgovarajuća infrastruktura. Pojedinačno proizvođači nisu dovoljno jaki da bi podnijeli veća ulaganja i jednostavno se s tim procesom mora upravljati s druge razine. Odlučili smo se kao županija za osnutak klastera i usmjeravanje proizvođača prema određenim profitabilnim proizvodnjama. Uz navodnjavanje nužno je proizvođačima osigurati skladišta, hladnjače i pretovarne stanice. Vjerujemo da će baza proizvođača i proizvodnja koju ćemo ponuditi tržištu biti sve veća, jer je to pretpostavka za uspjeh kako za lokalno tako i za globalno tržište", pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko srijemske županije Zdenko Podolar.         

A Mirko Bošković iz zadruge "Vinkovačka šparoga" smatra kako je Agro-klaster trebao biti osnovan davno prije. "Početak nam je bio trnovit s puno problema, no danas imamo viziju i shvatili smo da nema opstanka bez udruživanja. Ja sam povrćar već dvadesetak godina, što znači da nisam početnik. Šparogu sam prepoznao, potaknuo i potičem druge da se uključe u tu proizvodnju. Sad proizvodimo šparogu na 60 hektara, a naše su ambicije da dođemo na 500 hektara. Šparoga je isplativa, no po hektaru se realno može zaraditi od 25-30 000 kuna. Želim da naša djeca ostanu na našim poljima, a ne da odlaze u inozemstvo".   

Reportažni prikaz