U Vukovarsko - srijemskoj županiji nema zaraženih

U Vukovarsko - srijemskoj županiji nema zaraženih

fotografija Marija Petrinović

Epidemiološka situacija na području Vukovarsko - srijemske županije stabilna je i nema koronavirusom zaraženih osoba, a u samoizolaciji se nalazi oko 300 osoba, izvijestio je Županijski stožera Civilne zaštite pozivajući građane da se ponašaju odgovorno i pridržavaju propisanih mjera.

"Epidemiološka situacija u županiji je stabilna, a da bi takva i ostala potrebno je da se svi pridržavamo mjera koje su donijete i koje trebamo primjenjivati. Ključno je da naše stanovništvo ostane mirno, sluša preporuke i maksimalno ih se pridržava", kazala je ravnateljica županijskog  Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić dodajući kako u sadašnjoj situaciji građanin kao pojedinac nije više odgovoran samo prema sebi već i prema drugima.
Također je kazala kako je do sada obavljeno 20-tak testova na korona virus kod građana Vukovarsko-srijemske županije i svi su bili negativni.
Po riječima načelnika Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravka Kelića sustav civilne zaštite u potpunosti funkcionira.
"Donijeli smo i odluku o mobilizaciji dva objekta na području županije od kojih će jedan biti namijenjen za smještaj vozača kamiona kako bi se izbjegao njihov kontakt s drugim građanima, a drugi za karantenu ostalih građana", kazao je Kelić rekavši kako su jučer ali i danas velike kolone kamiona na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik. Vozačima kamiona jučer su djelatnici i volonteri Crvenog križa Vinkovci dijelili vodu i hranu, kazao je Kelić.
Pet slučajeva kršenja samoizolacije
Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular naveo je kako je na Bajakovu trenutačno osam, a na Tovarniku četiri kilometara duga kolona kamiona, dok prometa osobnih vozila gotovo i nema. Policija prati pridržavaju li se građani izrečenih mjera samoizolacije, rekao je dodajući kako je vukovarsko-srijemska policija imala devet dojava, a u pet slučajeva je utvrđeno da je bilo kršenja samoizolacije.
Po riječima predsjednika Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, župana Bože Galića jutros je održana i koordinacija načelnika i gradonačelniak najistočnije hrvatske županije na kojoj je usvojen niz mjera za spriječavanje širenja korona virusa. Tako se nalaže odgoda svih javnih okupljanja, privremeno zatvaranje knjižnica, muzeja, tržnica, otkazivanje u zdravstvenim ustanovama svih pregleda koji nisu nužni, a rad ugostiteljskih objekata i restorana ograničava na vrijeme od 6 do 18 sati.
Građanima je izdana preporuka da prate obavjesti, preporuke i naloge nacionalnog, županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.