U Vukovarsko-srijemskoj županiji žetva pšenice pri kraju, kvaliteta dobra

U Vukovarsko-srijemskoj županiji žetva pšenice pri kraju, kvaliteta dobra

Foto: HRT/Radio Osijek

Žetva pšenice u Vukovarsko-srijemskoj županiji gotovo je završila, a prinosi se kreću od 5,5 do devet tona po hektaru, uz zadovoljavajuću kvalitetu, izvijestio je Darko Juzbašić iz Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

Na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pšenicom je kao najzastupljenijom žitaricom ove godine bilo zasijano oko 30.000 hektara, a to je nešto više nego lani.
"Prošle godine imali smo pod pšenicom nešto manje površina, međutim i ovih 30.000 hektara nije previše, jer smo u prošlim godinama pod tom kulturom znali imati i do 50.000 hektara", kaže Juzbašić.
Objašnjava da su površine smanjene zbog većeg okretanja ratara prema dohodovnijim kulturama, kao što je uljana repica koja je po zasijanosti gotovo dostigla pšenicu, te soja.
Unatoč lošem vremenu koje Slavoniju prati ovo ljeto, u Poljoprivrednoj zadruzi Napredak u Županji, čiji su kooperanti jesenas pšenicom zasijali oko 1.800 hektara, uspjeli su kraju privesti ovogodišnju žetvu pšenice, proizvevši 10.500 tona pšeničnog zrna zadovoljavajuće kvalitete.
"Po ovakvom vremenu, punom kiše i vlage, kakvoća nije pala, čime smo posebice zadovoljni. Pšenica je s vrlo korektnim parametrima kakvoće", kaže direktor Napretka Marko Bačić. Dodaje da su zadovoljavajući parametri ostvareni i kod pšenice za komercijalnu, kao i za mlinarsku potrošnju.
"Cijena se još uvijek formira i vidjet ćemo što će biti. Sada se kristalizira na razini od 0,95 kuna za treću, do 1,10 i 1,15 kuna za prvu klasu", kaže Bačić
Smatra da je za proizvođače optimalna cijena 1,10 kuna, plus dodatak za bonifikaciju bolje kakvoće.