U Vukovaru počela gradnja zgrade za najugroženije

U Vukovaru počela gradnja zgrade za najugroženije U Vukovaru počela gradnja zgrade za najugroženije
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

U Vukovaru je položen kamen temeljac za višestambenu zradu u koju će se za oko godinu dana useliti 21 obitelj. Projekt se provodi u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojem je cilj kroz donatorska sredstva osigurati trajna stambena rješenja najugroženijim skupinama.

Na vukovarskom Sajmištu u utorak je počela gradnja zgrade s 21 stanom, vrijedne 1,6 milijuna eura, koja će 68 posto biti financirana donacijom iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Razvojne banke Vijeća Europe uz nacionalno sufinanciranje od 32 posto.

img_20190730_110549.jpg "Ovim projektom u Vukovar se slilo novih 10 milijuna vrijednih investicija i to zahvaljujući Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Vladi i partnerima iz međunarodne zajedncie, UNHCR-u i američkom veleposlanstvu", izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dodajući kako su stanovi namijenjeni "ljudima koji žele živjeti u Vukovaru, a nemaju riješeno stambeno pitanje"Po njegovim riječima, riječ je o visokoobrazovanim kadrovima potrebnima Vukovaru, poput psihologa, biotehnologa, defektologa i arhitekata te pripadnika Hrvatske vojske i policije. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je rekao kako je 68 posto potrebnog novca za gradnju i opremanje zgrade osigurano iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Razvojne banke Vijeća Europe, ponajprije preko Sjedinjenih Američkih Država, koje su glavni donator: "Do sada smo dobili 15 milijuna eura nepovratnih sredstava za sve projekte koje provodimo na području Republike Hrvatske i time zbrinuli 359 obitelji", rekao je Mažar. Po riječima obnašateljice dužnosti zamjenika šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Wylite Bell, svrha projekta nije samo pružiti ljudima krov nad glavom, nego i pridonijeti mirnoj integraciji i pomirenju među narodima u regiji: "Podupiremo državnog tajnika i njegov tim. Oni su obavili nevjerojatan posao, ali ovo je više od puke gradnje stambene zgrade, ovdje se radi o dosezanju pravednih riješena za ljude koji su bili prisilno raseljeni", istaknula je Bell.

Sporazum Vlade Republike Hrvatske o dodjeli nepovratnog novca s Razvojnom bankom Vijeća Europe za izgradnju višestambenog objekta u gradu Vukovaru potpisan je 19. studenoga 2018. U sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, Hrvatskoj je dosad odobreno financiranje sedam potprojekata kroz nepovratna donacijska sredstva kojima se namjerava stambeno zbrinuti 349 obitelji. Za još dva potprojekta, koje je Skupština donatora odobrila 6. lipnja 2018. u Zagrebu, očekuje se u idućem razdoblju zaprimanje sporazuma o dodjeli nepovratnih sredstava od CEB-a i njihovo potpisivanje. Kroz ta dva potprojekta namjeravaju se stambeno zbrinuti još 63 obitelji, čime će se kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj stambeno zbrinuti 412 obitelji.