U Vukovaru promovirani mladi dočasnici i časnici

U Vukovaru promovirani mladi dočasnici i časnici U Vukovaru promovirani mladi dočasnici i časnici

foto: hrt.hr

U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru promoviran je novi naraštaj dočasnika i časnika, polaznika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU). Od 2017. godine promocija polaznika hrvatskih vojnih škola održava se u Vukovaru

Na ispunjenom prostoru Memorijalnog centra i ove godine polaznici nekoliko vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta promovirani su u dočasnička i časnička zvanja. "Naše Učilište obrazuje polaznike kroz 20 studija", rekao je zapovjednik HVU-a general bojnik Mate Pađen.

Govoreći o tradiciji vojnih škola, načelnik glavnog stožera oružanih snaga general Mirko Šundov istaknuo je da je kvaliteta hrvatskih vojnih škola prepoznata i izvan naših granica. "U prilog tome govori i činjenica da se na hrvatskim  vojnim studijima obrazuje velik broj pripadnika vojnih postrojbi zemalja partnera". 

Ministar obrane Damir Krstičević priznao je kako je izrazito ponosan što je ova svečanost vraćena tamo gdje joj je simbolički uvijek i bilo mjesto – u Vukovar.

„Nema boljeg i svečanijeg mjesta od Grada Vukovara za uručenje ovih diploma. I zato smatram kako iz časti i poštovanja prema Vukovaru vojnici, dočasnici i časnici trebaju doći u Vukovar, pokloniti se njegovoj žrtvi i upravo ovdje primiti svoje diplome. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i sve ovo uspjeli smo zahvaljujući potpori Vlade i predsjednici Republike Hrvatske“, podsjetio je ministar Krstičević i dodao kako je upravo Vukovar, mjesto ponosa i snage pobjedničke Hrvatske vojske.

 „Grad Vukovar povezujemo i s drugim hrvatskim simbolom pobjede u Domovinskom ratu – prisegom naših kadeta na Kninskoj tvrđavi. Naime, ove godine uvodimo prisegu kadeta na kninskoj tvrđavi čime na simboličan način povezujemo ova dva hrvatska grada. To su mjesta ponosa, to su mjesta snage pobjedničke Hrvatske vojske“, kazao je ministar Krstičević.

Iz primjera žrtve vukovarskih branitelja i žrtve grada Vukovara, istaknuo je ministar obrane, „moramo i nadalje crpiti inspiraciju, pronalaziti snagu za nove iskorake, posebno u onim teškim trenucima“.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je mladim dočasnicima i časnicima "da nikad ne posustanu u borbi za Hrvatsku", te istaknula "da nećemo štedjeti ni truda ni sredstava za svakog čovjeka".

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio je Vladi, Ministarstvu obrane i Hratskoj vojsci na svemu što su učinili za Vukovar i lokalno stanovništvo. "Sa svoje strane učinit ću sve da se Hrvatska vojska u Vukovaru osjeća što bolje."