U Vukovaru treba smiriti situaciju

U Vukovaru treba smiriti situaciju

Patrik Macek/Pixsell

Na saborskom Odboru za ratne veterane natezanje – vladajući odbili uvrstiti prijedlog zaključaka o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, o čemu će Sabor na prijedlog trećine zastupnika raspravljati. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara od Vlade očekuju da smiri tenzije koje postoje u Vukovaru, a građane Vukovara, branitelje i sve one koji će 18. studenoga doći u taj grad da ne nasjedaju na provokacije i iskažu dostojanstveno ponašanje.

Član Stožera Dragutin Glasnović poručio je na konferenciji za novinare da u Vukovaru nije riječ o "sukobu Srba i Hrvata već o sukobu između političkih stranaka preko leđa Vukovaraca". No da Vukovar ne smije biti poligon za politička prepucavanja smatra i ratni zapovjednik Vukovara Mile Dedaković Jastreb. I on poziva na smirivanje strasti. „Ja bih sebi dopustio da pozovem sve Vukovarce, sve građane RH da dođu na Dan sjećanja u Vukovar, da ga dostojanstveno i ponosno obilježimo i da ne bude nikakvih izgreda kao što nije bilo do sada. Sve one nesporazume između jedne, druge, treće i četvrte strane treba rješavati nakon 18., 19. i 20. studenoga“, kazao je, među ostalim, Dedaković. Dodao je kako ne želi da branitelje svrstavaju u različite političke grupacije. „Ja uvijek odgovaram da su moja stranka domovina i moji branitelji“, poručio je ratni zapovjednik Vukovara koji je uvjeren da su „momci pametni i da znaju što treba raditi i kada“.

Karamarko: „Situacija u Vukovaru je užarena i nije dobro“

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocjenjuje kako je situacija u Vukovaru užarena i za to je optužio aktualnu Vladu jer „nezakonito lijepi dvojezične ploče na zidove vukovarskih zgrada“ „Nažalost situacija u Vukovaru je prilično užarena i nije dobra. Ja se nadam da će u ponedjeljak 18. studenog biti dobro i mirno, moramo imati poseban odnos prema Vukovaru jer je to grad posebnog pijeteta“, rekao je Karamarko: „Očekujem da će Vlada imati razumijevanja i ono što do sada nikad nisu pokazali – rekao bih da je u pitanju zdrav razum a i poštivanje zakona – da će napokon prestati vršiti presiju nad gradom Vukovarom i Vukovarcima“. Šef najveće oporbene stranke pozvao je hrvatsku javnost i stručnjake da pogledaju članak 8. Ustavnog zakona i da će shvatiti da je to što Vlada radi nezakonito.

Stožer: „Srbi u Vukovaru traže radna mjesta, a ne ćirilicu“
Na današnjoj je konferenciji za novinare član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Dragutin Glasnović istaknuo kako pouzdano znaju da Srbi u Vukovaru ne traže ćirilicu, nego da prije svega traže radna mjesta. „I samo ih to zanima", rekao je Glasnović. Naglasio je da hrvatski branitelji ne ruše Vladu, ali ne mogu prihvatiti neprimjeran odnos koji, kako je ocijenio, Vlada ima prema njima i žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.
Na konferenciji za novinare u jednom je trenutku dio članova Stožera ponovno vrijeđao novinare i prozvao ih da ne rade dobro svoj posao jer objavljuju samo "ono što njima i njihovim urednicima odgovara" te kako im je bolje da "uzmu kramp i motiku". Nakon što je dio novinara iskazao namjeru da, zbog vrijeđanja, napusti konferenciju, umiješao se član Stožera Željko Maršić pozvavši okupljene da puste novinare raditi njihov posao, nakon čega su se tenzije smirile, a konferencija za novinare privela kraju.

Na odboru za ratne veterane svađa oko dnevnoga reda

Sjednica saborskog odbora za ratne veterane trajala je kratko jer su se članovi Odbora jutros posvađali već pri utvrđivanju dnevnog reda. Vladajući su naime u njega odbili uvrstiti prijedlog zaključka o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru i primjeni ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je predložila trećina zastupnika Hrvatskog sabora, uglavnom iz redova HDZ-a.  Potpredsjednik Odbora i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo (SDP) istaknuo je kako je Odbor još ranije donio zaključak prema kojem je to problematika vukovarskog Gradskog vijeća, a podržao ga je HNS-ovac Boris Blažeković, jer smatra kako Odbor za ratne veterane nije prava adresa kada su u pitanju dvojezične ploče, budući da je riječ o ustavno-pravnoj tematici.