U Zračnoj luci Osijek servisirat će se zrakoplovi

U Zračnoj luci Osijek servisirat će se zrakoplovi U Zračnoj luci Osijek servisirat će se zrakoplovi

Ugovor o izgradnji aviohangara u kojemu će se servisirati zrakoplovi poput Boeinga 737, vrijednog preko 22 milijuna kuna, potpisali su danas predstavnici Zračne luke Osijek i tvrtke Zagrebački prometni zavod.

Tvrtka Zagrebački prometni zavod avioindustrijom se bavi preko 30 godina u civilnom i vojnom zrakoplovstvu, a u osječku su Zračnu luku odlučili ulagati jer uz postojeća postrojenja, u Zagrebu i ljubljanskom aerodromu Brnik, nema dovoljno prostora za proširenje uhodanog poslovanja - istaknuo je direktor ZPZ-a Boris Smrečki i napomenuo kako je ovo samo prva prva faza poslovanja: "Radi se samo o prvoj fazi izgradnje Zrakoplovno-servisnog centra u Osijeku gdje će se servisirati zrakoplovi veličine poput Boeinga 737 ili Embraera s kojima već imamo bogato iskustvo. U drugoj fazi planiramo izgradnju hangara i servisiranje 'wide body' zrakoplova ili velikih zrakoplova, za što smo već i kupili određeno zemljište, no još je potrebno riješiti problematiku vezanu uz urbanizam." - rekao je Smrečki i napomenuo kako je Osijek dobio prednost pred Slovenijom i zbog cijene rada, te velikih površina koje potencijalno mogu poslužiti za proširenje poslovanja tvrtke.

imag0615.jpgimag0628.jpg

Uz čelne ljude Zračne luke Osijek i ZPZ-a, potpisivanju ovog ugovora nazočili su i predstavnici suvlasnika Zračne luke: Osječko-baranjske županije (dožupan Dragan Vulin) i grada Osijeka (gradonačelnik Ivan Vrkić). Zahvalili su svima koji su omogućii ovu investiciju koja će otvoriti 50-tak radnih mjesta (uglavnom inženjera i ostalih kadrova tehničke struke, ali i osoblje koje će raditi na čišćenju zrakoplova). Gradonačelnik Vrkić dodao je i kako nije bilo lako ishoditi sve potrebne dozvole koje su bile preduvjet za sklapanje ugovora: "Dopustite da se zahvalim, ali ujedno i ispričam gospodinu Smrečkom što je ovo predugo trajalo, više od godinu dana. Konačno sam dočekao jednu privatnu investiciju u Osijeku i to je nešto što se u našemu gradu još nije dogodilo. Ja sam zato neobično sretan i zahvalan." - rekao je Vrkić.

imag0621.jpgimag0617.jpg

Lokacijska dozvola za izgradnju je ishođena, još se čeka građevinska, a hangar bi trebao biti završen do proljeća sljedeće godine - rekao je direktor osječke Zračne luke Domagoj Marinić: "Potpisivanje ovog ugovora donosi novu dodanu vrijednost Zračnoj luci Osijek u nastojanju da pozicionira na tržištu regije s novom uslugom koja nije tako česta u zračnim lukama. Hangar će se graditi na prostoru kod starog kontrolnog tornja jer je to jedino slobodno područje za izgradnju." - rekao je Marinić i napomenuo kako je zaključno s krajem listopada u zračnoj luci promet putnika veći za 6% u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, dok je broj operacija zrakoplova veći 27%.